Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 74467 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ouwegemstraat 51 (Kruisem)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen op begraasd erf met nieuw hek aan vierkante pijlers.


ID: 74403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij met tuin

Pastorijstraat 15 (Kruisem)
Het alleenstaand herenhuis telde oorspronkelijk vijf, later zeven traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid met twee zijtraveeën, een aangepaste voorgevel en nieuw dak volgens bouwplan van architect J. Devreese van 1855. Ommuurde voortuin en omhaagde achtertuin met centraal pad en vijver.


ID: 74527 | Bouwkundig element

Prinsenhofhoeve

Prinsenhof 1 (Kruisem)
Hoeve met losse bestanddelen met voornamelijk eind 18de- en 19de-eeuwse gebouwen, gegroepeerd omheen een vierkant binnenerf met toegangsdreef naar de Lange Aststraat en het dorpsplein ten noorden.


ID: 43851 | Bouwkundig element

Hoeve Biebuyck

Reutelstraat 4 (Kruisem)
Semi-gesloten hoeve met deels met gras begroeid erf, ingeplant aan een straatbocht, en toegankelijk via een ijzeren hek aan betonnen zuiltjes. Boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak, uit eind 18de eeuw.


ID: 74529 | Bouwkundig element

Hoeve

Rooigemstraat 2 (Kruisem)
Haast volledig gesloten hoeve met volledig gewitte verzorgde gebouwen rondom een verhard vierkant binnenerf met grasperk in plaats van vroeger mestvaalt, beschaduwd door een notelaar. Gebogen voormalig wagenhuis van circa 1900 en boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 74405 | Bouwkundig element

Sint-Elooiskapel

St. Elooiskeer (Kruisem)
Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat. Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781.


ID: 74406 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

St. Elooiskeer 8-10 (Kruisem)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van drie traveeën onder pannen zadeldak, uit de 18de eeuw, naar verluidt van circa 1760.


ID: 44003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stroomken 9 (Kruisem)
Gerenoveerde hoeve in omhaagde tuin met twee imposante Linden rechts van het toegangshek. Ten noorden, boerenhuis van oorspronkelijk acht, heden elf traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74311 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Ter Meulenstraat (Kruisem)
Gewitte bakstenen kapel op gepikte plint, onder pannen zadeldak, in kern vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw, aangepast eind 19de eeuw.


ID: 74351 | Bouwkundig element

Hof ter Meulen

Ter Meulenstraat 1 (Kruisem)
Oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen met boerenhuis en stallen gegroepeerd rondom een vierkant, deels gekasseid en verhard binnenerf met fraai bloemenperk; toegang via een overdekte poortgebouw ten noorden op de gracht. Vermeld in landboek van 1702 als behuisde hofstede en op de Ferrariskaart (1771-78) omgracht.