Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 27920 | Bouwkundig element

Sint-Janshoeve

Bovenstraat 6 (Maarkedal)
Bakstenen hoevegebouwen uit de 19de eeuw rondom vrijwel vierkant en deels verhard erf. Toegangspoort met gekasseide rechthoekige doorrit in zuidwestelijke bedrijfsvleugel met gewitte straatgevel en onder pannen wolfsdak. Ten noorden op het achtererf, rest van groot afzonderlijk bakstenen bakhuis.


ID: 27843 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij De Fonteine

Bronnestraat 3 (Maarkedal)
Hoeve met brouwerij met gesloten aanleg, minstens teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoog bakstenen hoevecomplex onder snijdende pannen zadeldaken rondom grotendeels gekasseid rechthoekig erf; naar verluidt bovenop vier bronnen waarvan heden één uitgebaat door bijbehorende bronwaterfabriek. Ten noordwesten, lang brouwershuis van twee bouwlaag en negen traveeën, waarschijnlijk 19de-eeuwse vergroting van oudere woning.


ID: 28114 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Essestraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof. Huidige kerk kende drie grote bouwfasen, de oudere bouwevolutie is evenwel slechts fragmentarisch bekend.


ID: 27852 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Britius

Etikhovestraat (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, heden ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van zes traveeën met vierkante westtoren en rond traptorentje in zijn noordoksel; middenbeuk uitlopend in even breed koor van twee traveeën met halfronde sluiting.


ID: 27927 | Bouwkundig element

Hoeve 't hof ten Bogaerde

Hasselstraat 14 (Maarkedal)
Bakstenen hoeve gebouwd in L-vorm en voorts met losse bestanddelen, volgens kaart van 1662 voormalig pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, met oude kern; in de tweede helft van de 19de eeuw vergroot. Verder nog lange dwarsschuur onder schilddak, overbouwde steenput en vervallen bakhuis met jaartal 1762 in jaarankers tegen de voorpuntgevel..


ID: 27926 | Bouwkundig element

Hoeve

Hasselstraat 9 (Maarkedal)
Hoeve met afgesplitst deel van het georiënteerd boerenhuis waarvan het zuidelijk gedeelte circa 1980 verbouwd tot moderne woning. Rest van aanvankelijk boerenhuis van vier traveeën aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, doch in kern waarschijnlijk opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Aan de straat palende lange bakstenen dwarsschuur onder pannen schilddak.


ID: 27965 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Heidje 11 (Maarkedal)
Wat achteringelegen bakstenen vierkantshoeve met pannen zadeldaken, opklimmend tot midden 18de eeuw. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën. Ten zuidoosten, stalvleugel. Ten zuidwesten en ten noordoosten, dwarsschuren met veldpoort. Ten noordwesten, nabij de straat, bakoven van het tweedelige type.


ID: 27966 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Holandstraat 2 (Maarkedal)
Bakstenen gesloten hoeve met pannen zadeldaken, vierkante aanleg minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zeven traveeën en bakstenen bakhuis van het enkelvoudige type onder pannen zadeldak.


ID: 27933 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Thont

Kapelleberg 23 (Maarkedal)
Boven op de Kapelleberg ingeplante hoeve met vrijstaand zuidelijk georiënteerd boerenhuis uit 1760 op lage terp, tegenover langwerpig rechthoekig erf met mestvaalt en ommuurde mestpoel in het zuidelijke gedeelte naast de stallen.


ID: 27939 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen Romansmolen

Kokerellestraat 10 (Maarkedal)
Middeleeuwse watermolensite; gezien zijn vermelding in een overeenkomst van 1155 tussen Arnulf van Oudenaarde en de abdij van Ename, toenmalige eigenaar van de watermolen, wellicht in oorsprong oudste watermolen van Maarke. Bakstenen molengebouw van vier traveeën onder zadeldak afgewolfd boven kopgevel met toegang, voornamelijk van circa 1800.