Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 48028 | Bouwkundig element

Kerkhof van Middelburg

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De kerk is nog omgeven door een grotendeels ommuurd kerkhof, afgesloten door een fraai toegangshek van 1861. Opvallend op het kerkhof is het zogenaamd Hofken, de begraafplaats van de priesters voorzien van een calvarie.


ID: 79986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
Het kerkje van het basilicale type is opgetrokken in gotische en neogotische stijl. Koor, transept en toren van de huidige kerk dateren in kern nog uit de 15de eeuw met latere herstellingen; het schip uit het einde van de 19de eeuw en de neogotische aanpassingen van de oudere delen resulteerden in een homogeen geheel. De nieuwe westgevel uit eind 19de eeuw werd uitgevoerd in een sobere neogotische stijl.


ID: 79988 | Bouwkundig element

Schandpaal

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De schandpaal werd blijkens het opschrift in 1775 opgericht bij het aanleggen van een nieuwe kasseiweg door Elisabeth Vilain van Gent, gravin van Middelburg van 1767 tot 1794, vermoedelijk ter vervanging van een oudere houten paal. De arduinen paal bestaat uit een samengestelde balkvormige zuilkaak van ongeveer 3,80 meter hoog. Op het bovenste deel prijkt op de vier zijden het wapenschild van Vilain met mantel en kroon; bekroond door een afgeknotte piramide met op de voorzijde het jaartal 1775.


ID: 50669 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Noordstraat 154 (Maldegem)
Lage dorpswoning van zes traveeën onder pannen zadeldak, rechts afgewerkt met aandak en vlechtingen, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw en één van de enige resterende landelijke bebouwing aan het einde van de straat.


ID: 50628 | Bouwkundig element

Leerlooierij Reychler

Noordstraat 62 (Maldegem)
Leerlooierij Reychler, volgens literatuur daterend van 1773. Oorspronkelijk dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, boven de middentravee voorzien van een pseudodriehoekig fronton.


ID: 49032 | Bouwkundig element

Hoeve

Onderdijke 11 (Maldegem)
Hoeve met boerenwoning, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw, en bakstenen stallen met sporen van oudere zijgevel, door middel van rode baksteenkoppen gedateerd 1897.


ID: 79987 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Hubertus

Pieter Bladelinplein 1 (Maldegem)
Klooster van de Zusters van het Heilig Hart van Maria in Middelburg gesticht in 1894, na de Tweede Wereldoorlog gevestigd in de vroegere kapelanij in de Dinantstraat, rechtover de pastorij, en waar, op initiatief van de pastoor, een nieuwe school met kapel gebouwd werd. In het schoolgebouw werd het oude kerkportaal van 1768 verwerkt.


ID: 50736 | Bouwkundig element

Romp van de Rotsaertmolen

Stationsstraat 45 (Maldegem)
Achtkantige bakstenen molenromp, wellicht opgetrokken tussen 1780 en 1816, waarop een houten achtkantige bovenkruier met houten stelling en Hollandse kap geplaatst was. Eind 19de eeuw werd een stoommachine geplaatst, waardoor de molen dan als korenstoom- en windmolen wordt omschreven.


ID: 83549 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Torredreef 19 (Maldegem)
Hoeve vermoedelijk opklimmend tot het einde van de 18de eeuw, zie de kaart van de Ferraris (1771-1778), later grotendeels verbouwd. Het boerenhuis heeft nog een oude kern maar het huidig voorkomen dateert naar verluidt van circa 1930, toen ook de gevel gecementeerd werd in een decoratieve stijl.


ID: 50041 | Bouwkundig element

Hoeve Hooghof

Torredreef 25 (Maldegem)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in 1783. Het boerenhuis is vanouds opgesplitst in twee woningen. De woning van twee bouwlagen, aangebouwd aan de boerenwoning, bleef bewaard.