Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 52738 | Bouwkundig element

Dekenij

Molenstraat 8 (Mol)
Halfvrijstaand breedhuis met neoclassicistisch uitzicht, vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gedateerd 1755.


ID: 92154 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Theresia (Slijpskapelle)

Moorslede (Moorslede)
In 1836 werd een orgel gebouwd door Charles-Louis Vanhoutte (Waregem); dit orgel ging verloren, waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het huidige orgel werd in 1760 gemaakt door Andries Jacob Berger (Brugge) voor de voormalige Sint-Catharinakerk in Brugge. Rond 1880 werd het gekocht als eerste orgel voor de heropgerichte benedictijnenabdij van Steenbrugge. In 1933 belandde het uiteindelijk in de nieuwe kerk van Slijpskapelle. Een renovatie geschiedde door Louis-Benoit Hooghuys (Brugge) in 1880. De overplaatsing naar Slijpskapelle in 1933 was het werk van Jules Anneessens (Menen). De laatste renovatie gebeurde door Etienne De Munck (Sint-Niklaas) in 1988.


ID: 38676 | Bouwkundig element

Kasteel van Eke

's Gravendreef 5 (Nazareth)
Kasteel eertijds gelegen op een circulaire dubbel omwalde motte binnen een natuurlijke meander van de Oude Schelde. Het kasteel werd door graaf de Lichtervelde heropgebouwd in 1753 en later uitgebreid met de nog bestaande dienstgebouwen. Kasteel zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlogen enkele jaren later gesloopt. Bijgebouwen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak, omgevormd tot woning. Ten noorden, voormalig inrijhek tussen bewaarde pijlers met vaasbekroning. Bakstenen boogbrug over de walgracht.


ID: 38558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 41 (Nazareth)
Hoevetje met losse bestanddelen met woonhuis ten westen, wagenhuis met aangebouwde garage ten noorden en schuur ten oosten van het met gras begroeide erf. Verhard toegangspad vanaf het ijzeren hek met gemetste gewitte hekpijlers. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak, daterend van circa 1800.


ID: 38651 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Eedstraat 2 (Nazareth)
Boerenhuis met ommuurd voorerf en ijzeren ingangshek tussen vierkante gemetste hekpijlers. Begin 20ste eeuw herberg zogenaamd "In Den Groenen Boomgaard" en kruidenierswinkeltje.


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38587 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Biezenhof

Kijkuitstraat 5 (Nazareth)
Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, eveneens in de omgeving van de Biezenbeek gelegen zoals het Groot Biezenhof, waarvan het mogelijk afhing. Woonhuis ten oosten en schuur met stallen ten westen van het deels met gras begroeide en beboomde erf. Omgrachting gedempt. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak, daterend van 1791.


ID: 38660 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Landuitstraat 2 (Nazareth)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis met verhard voorerf en links ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers onder afgeschuind pannendakje.


ID: 38661 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Nederbosstraat 47-49 (Nazareth)
Twee boerenarbeiderswoningen ingeplant op de hoek met een aardeweg leidend naar de vijver gegraven bij de aanleg van de autosnelweg. Nummer 47. Huis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in linker zijpuntgevel door muurankers gedateerd 1776. Nummer 49. Haaks op de straat ingeplant huisje van zes traveeën onder zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 38656 | Bouwkundig element

Toren oude Sint-Amanduskerk

Noël Schoorensstraat 7 (Nazareth)
Gewitte bakstenen toren onder tentdak, voormalige westtoren van een driebeukige kruiskerk, van 1771-72. Vanaf 1912 bouw van een nieuwe kerk iets verderop. Het mobilair uit de oude kerk wordt grotendeels overgebracht. De oude kerk werd op de toren na circa 1933 gesloopt. Op de plaats van het vroegere altaar richtte men in 1938 een monumentaal kruisbeeld op.