Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 88112 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen

Lodistraat 112 (Oostkamp)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rondom een onverhard erf, afgesloten door een roodgeschilderd ijzeren hekken. Tussen het laatste kwart van de 18de eeuw en het eerste kwart van de 19de eeuw wordt de hoeve uitgebreid.


ID: 88367 | Bouwkundig element

Hoeve

Meersenstraat 4 (Oostkamp)
Kleine, eind 19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een erf. Boerenhuis met geïncorporeerde stalling evenwijdig met de straat gelegen en met een dwarsgelegen schuurtje aan de zuidwestzijde. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken met pannen, licht overkragend bij de schuur.


ID: 88219 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg

Munkenstraat 4 (Oostkamp)
Voormalige kasteelhoeve bij het kasteel Raepenburg. Het kasteel wordt samen met de langgestrekte hoeve gebouwd circa 1800. In 1840 worden de bijgebouwen van de kasteelhoeve verbouwd tot het koetshuis en wordt een bestaand bijgebouwtje vergroot tot het stalvolume langs de moestuin.


ID: 88208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Raepenburg

Munkenstraat 4-6 (Oostkamp)
Kasteelsite ontstaan circa 1800, bestaande uit een toegangsdreef, een neoclassicistisch kasteeltje, gelegen in een ruim aangelegd park met in het noorden het koetsgebouw en een ommuurde moestuin. Toegangspoort met eenvoudig smeedijzeren hek, muurpilasters. Eenvoudige laat 19de-eeuwse bakstenen ijskelder. In de tweede helft van de jaren 1920 wordt het kasteel vrij ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van architect Maurice Hocepied. Neoclassicistisch kasteeltje van vijf traveeën en een souterrain en twee bouwlagen, afgedekt door leien zadeldaken op een vrij compacte, quasi driehoekige plattegrond.


ID: 87989 | Bouwkundig element

Hoeve

Nieuwburgstraat 7 (Oostkamp)
Hoeve daterend van eind 18de of begin 19de eeuw, tot op heden behorend tot de eigendommen van het kasteel Nieuwburg. Boerenwoning van drie traveeën; verankerde baksteenbouw onder een half gemansardeerd zadeldak bedekt met pannen.


ID: 88118 | Bouwkundig element

Hoeve

Papenvijversstraat 11-13 (Oostkamp)
In oorsprong eind 18de-eeuwse hoeve bestaande uit een achteraan gelegen schuur en vooraan een boerenhuis van het langgeveltype, van de straat afgescheiden door een erf met enkele fruitbomen. Later opgesplitst in twee verschillende wooneenheden.


ID: 88119 | Bouwkundig element

Hoeve

Papenvijversstraat 17 (Oostkamp)
Dieper gelegen hoeve daterend van het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Woonhuis van het langgeveltype met aansluitend stalgedeelte. Verspringende nok: hoger woongedeelte ten opzichte van het stalgedeelte. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde gevels op zwartgeschilderde plint onder zadeldaken met pannen.


ID: 88020 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Poelstraat 47 (Oostkamp)
Voormalige boerenarbeiderswoonst wellicht van circa 1800. Opgesplitst in twee wooneenheden en links een geïncorporeerd stalvolume, loodrecht op de rijweg georiënteerd.


ID: 88129 | Bouwkundig element

Hoeve

Proosdijstraat 121 (Oostkamp)
Verzorgd en uiterlijk goed bewaard hoevetje uit eind 18de-begin 19de eeuw. Eénlagige, verankerde en witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint en pannen zadeldak. Woongedeelte van vier traveeën met naastgelegen stalgedeelte en aangebouwd berghok. Het kleine erf, nu volledig met gras begroeid, is afgesloten door een witgeschilderd, betonnen hekken en een haag.


ID: 88124 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Proosdijstraat 65 (Oostkamp)
Typische lage woning, daterend van eind 18de eeuw of begin 19de eeuw cf. afwezigheid van bebouwing op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), en weergave van het woonhuis en een landgebouw aan de straatkant op een kadastraal plan van 1829 uit het Rijksarchief te Brugge.