Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27714 | Bouwkundig element

Afspanning en hofstede 't Moriaanshoofd

Moriaanshoofd 27 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen, naar het zuidwesten georiënteerde vroegere afspanning en hofstedeke; in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw vrij grote hoeve, eind de jaren 1860 uitgebreid, in opdracht van toenmalige burgemeester A. Vanderstraeten. Tot 1934 was het gemeentehuis hier gevestigd. Baksteenbouw van tien traveeën met verankerde geelgeschilderde gevel met tandlijst onder zadeldak.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 27725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mullemstraat 18 (Oudenaarde)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen in U-vorm, in kern uit tweede helft 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met geelgeschilderde gevels op gepikte plint onder pannen zadeldaken. Achterin gekasseid en met gras begroeid erf gelegen boerenwoning in L-vorm, vroegere stal heden ook woongedeelte. Verder nog twee dwarsschuren en bakhuis.


ID: 27273 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nederstraat 10 (Oudenaarde)
Diephuisje met oude kern, palend aan de lakenhal, drie traveeën en heden drie bouwlagen onder vooraan afgeschuind steil zadeldak. Heden geschilderde bakstenen lijstgevel met eind 18de-eeuws voorkomen.


ID: 27274 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Nederstraat 12-14 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk twee verankerde diephuizen met oude kern van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder parallelle steile zadeldaken, vermoedelijk eind 18de eeuw voorzien van één brede bepleisterde en geschilderde lijstgevel met drie bouwlagen, vooraan onder schilddak.


ID: 27278 | Bouwkundig element

Achterhuis

Nederstraat 19-21 (Oudenaarde)
Volledig onderkelderd achterhuis, in kern opklimmend tot de late middeleeuwen. Oorspronkelijk traditionele bak- en zandsteenbouw van twee huisjes, samen vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken, in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd tot één woning met dubbelhuisopstand en bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet en toegevoegde halve-verdieping vooraan.


ID: 27271 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Nederstraat 8 (Oudenaarde)
Laag, tegen de lakenhal gebouwd 18de-eeuws huis van vier traveeën en twee bouwlagen vooraan onder mansardedak met houten dakkapellen, voorheen op de fries gedateerd 1776. Verankerde, bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet van twee traveeën onder driehoekig fronton met oculus.


ID: 27658 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oosse 3 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen met ijzeren toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. Boerenwoning van zes traveeën en rechts aansluitende stal, onder zadeldak, wellicht uit de tweede helft van de 18de eeuw. Opmerkelijk lang bakstenen bakhuis met geïncorporeerde aardappelkelder en bescheiden bakstenen wagenhuis.


ID: 27661 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis

Ronsen Heerweg 2 (Oudenaarde)
Aan de straat gelegen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw en half schuilgaand achter kleine omhaagde laagstamboomgaard. Ten zuidwesten, zijdelings aan de Sleegstraat palend verlengd bakstenen bakhuis onder pannen zadeldak.