Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 90423 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.


ID: 90441 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Roo

Brandstraat 91-93 (Ruiselede)
Kasteeldomein "De Roo" of "Kasteel Coffyn", naar de huidige bewoner (nummer 91) met koetshuis en neerhof (nummer 93). Gelegen in een park afgebakend door landwegen met in de zuidoosthoek een schandpaal uit 1783.


ID: 90460 | Bouwkundig element

Begraafplaats op het Sint-Pietersveld

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nummers 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat.


ID: 90446 | Bouwkundig element

Herberg 't Wulveke

Bruggesteenweg 49-51 (Ruiselede)
Voormalige herberg " 't Wulveke", op de locatie van de vierschaar van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede, een middeleeuwse plaatsnaam bij de toenmalige "Wytstraat" (= Bruggesteenweg). De galg van de vierschaar is te situeren op de "Schobbejakshoogte" (zie Veldkapellestraat) op de grens met Wingene.


ID: 90450 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 63 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen, staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Woonhuis dwars op de straat georiënteerd. Verankerde, lichtgeelbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), grijsgroene plint. Segmentboogvormige deuropening en lagere, rechthoekige vensters met vlakke omlijsting. Opkamertravee aan de achterzijde.


ID: 90443 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 7 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoevetje met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Bebouwing voor de eerste maal afgebeeld op een figuratieve kaart uit 1769, met achterin gelegen woonhuis, zie huidig.


ID: 90493 | Bouwkundig element

Dorpshoeve

Bruggestraat 111 (Ruiselede)
Dorpshoeve met losstaande bestanddelen rond een deels bekiezeld, deels begraasd erf op de hoek met de Knokstraat.


ID: 90504 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grietjensgalgestraat 3 (Ruiselede)
Hoeve, ingeplant op een driehoekig perceel, met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. De site staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In het woonhuis bevindt zich naar verluidt een balk met jaartal "1766". Het bakhuis staat er volgens kadastergegevens al vóór 1882.


ID: 90522 | Bouwkundig element

Goed te Gallatas

Haantjesstraat 7 (Ruiselede)
Historische hoeve "Goed te Gallatas", in de volksmond ook wel vanaf 1900 "Vooghts hof" genoemd naar de toenmalige pachters. Hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf en centraal een plantsoen. Het boerenhuis met geïncorporeerde stal, ten noorden van het erf, klimt zeker op tot het laatste kwart van de 18de eeuw zie jaartal "1773" op een moerbalk in de gang.