Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 9563 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vlierzele

Vlierzeledorp 2-4 (Sint-Lievens-Houtem)
Voormalig gemeentehuis, gelegen ten zuiden van de kerk; bestaande uit twee bakstenen vleugels (west en zuid) met beraapte straatgevels op arduinen plinten onder aaneengesloten zadeldaken (leien); jaartal 1793 in het boogveld van een venster in de westvleugel; aanpassingen uit de 19de eeuw.


ID: 9566 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Vlierzeledorp 3 (Sint-Lievens-Houtem)
Afgelegen U-vormige hoeve, bereikbaar vanuit het dorp via een onverharde weg. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, grosso modo uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw, gegroepeerd rondom een gekasseide en geplaveide binnenplaats met vaalt en gietijzeren armpomp.


ID: 76609 | Bouwkundig element

Boerenhuisje

Wettersesteenweg 84 (Sint-Lievens-Houtem)
Boerenhuisje met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw. Beschilderde baksteenbouw; aflijnende getrapte fries.


ID: 38720 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Sint-Martens-Latem)
Gelegen in een ommuurd kerkhof ten oosten van het dorpspleintje in de nabijheid van de Leie. Oudste vermelding in 1121. Vermoedelijk was het een kleine basilicale kerk met achthoekige kruisingstoren en koor, opgetrokken uit Doornikse kalksteen in onregelmatig verband waarvan duidelijk sporen bewaard zijn. Beschadigd tijdens de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en belangrijke verbouwingen en herstellingen in het tweede kwart van de 17de eeuw; vergrotingswerken in 1771-1772.


ID: 38723 | Bouwkundig element

Twee hoeves De Brabandere

Dorp 18-20, 18A (Sint-Martens-Latem)
Twee hoevetjes van de gebroeders De Brabandere die in vierde kwart 19de eeuw elk een landbouwstokerij oprichtten. Begin 20ste eeuw werd de stokerij achter nummer 18 omgevormd tot maalderij, deze achter nummer 20 werd uitgebreid met een brouwerij die in 1922 werd stopgezet.


ID: 38774 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Aldegondeparochie met tuin

Dorpsstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Bakstenen gebouw uit 1785 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in ommuurde boomrijke tuin. Het linker aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder haaks zadeldak werd toegevoegd in 1894 naar ontwerp van architect C. Campens samen met de afsluitmuur en monumentale poort.


ID: 38776 | Bouwkundig element

Herberg en winkeltje In den Transvaal

Dorpsstraat 43 (Sint-Martens-Latem)
Herberg en winkeltje, gebouwd in 1770, zie uithangteken. Verankerd, gewit bakstenen gebouw op gepikte plint, drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, loodrecht op de straat ingeplant met behoud van een deel van de oude pastorie in de achterste travee.


ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Deurle

Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.


ID: 38786 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Klapstraat 115 (Sint-Martens-Latem)
Ruime bakstenen hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden en stallen ten oosten van het gedeeltelijk met gras begroeide en beboomde erf, aan de straatzijde afgesloten door een haag en fraai ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers. Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak met zijaandaken met vlechtingen, in de linker zijpuntgevel jaarankers van 1779 of 1797.


ID: 38784 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Klapstraat 80 (Sint-Martens-Latem)
Hoeve met losse bestanddelen, omhaagd erf en boomgaard, toegankelijk via een ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak met sporen van vlechtingen en jaarankers 1771 in de rechter zijpuntgevel.