Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 87531 | Bouwkundig element

Café Breskens

Rijselstraat 160 (Torhout)
Gaat terug op tolbareel opgericht in het laatste kwart van de 18de eeuw. Herberg als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1894 is de herberg in handen van de Maatschappij Fraeys Ferdinand, brouwer te Torhout. Baksteenbouw met rechts geïntegreerd stalgedeelte, onder pannen zadeldak. Links, huisgedeelte met opkamer, gecementeerd met brede schijnvoegen, rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting met imitatiesluitsteen.


ID: 87577 | Bouwkundig element

Achterin gelegen hoeve

Strepestraat 19 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met bewaard boerenhuis met deels bewaarde 18de-eeuwse kern, zie jaarankers "1770" in de geelbakstenen rechter zijgevel met vlechtingen.


ID: 87588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapel met lindes

Voshoekstraat (Torhout)
Mariakapel geflankeerd door twee lindebomen. In de volksmond zogenaamd "Boterkapelleke", zie devotie ter bescherming tegen slechte melk van de koeien. Zou volgens literatuur dateren uit het einde van de 18de eeuw, is echter niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). Volgens het kadaster wordt de kapel in 1861 gebouwd door landbouwer Carolus Borra.


ID: 308870 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Balenbergstraat 47-49 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve die zich onderscheidt van de meeste langgestrekte hoeves doordat de woning twee volwaardige woonverdiepingen bevat. Dit en de voor Tremelo aanzienlijke grootte van de hoeve zorgt voor een voornaam uitzicht van de site. De hoeve staat loodrecht op de straat met een opeenvolging van een schuur en stal onder hetzelfde zadeldak met daarnaast de woning in het verlengde geplaatst maar met een hoger zadeldak. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl en dateert op basis van de stijlkenmerken waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve wordt al op de Ferrariskaart op de huidige locatie weergegeven en heeft daarom mogelijks een 18de -eeuwse of oudere kern. Het gebouw heeft een sobere vormentaal met getoogde vensteropeningen, natuurstenen dorpels, een uitgesproken bakstenen tandfries en muurankers als belangrijkste elementen.


ID: 308874 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Barbarastraat 89 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve in traditionele stijl die al op de Ferrariskaart aangeduid staat, bestaande uit een geheel van anderhalve bouwlaag, typisch voor de streek. Het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant en heeft anderhalve bouwlaag en vier traveeën. Hiernaast bevinden zich de voormalige stal en schuur. Door een recente renovatie waarbij de hele gevel gepleisterd werd is het moeilijk te bepalen welke elementen er nog bewaard zijn.


ID: 302645 | Landschappelijk element

Bolloheide

Grootlosestraat, Van Arckellaan, Van Maelelaan (Tremelo)
De Bolloheide is een relict (met een oppervlakte van circa 13,6 hectare) van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, innam.


ID: 43122 | Bouwkundig element

Afspanning

Moorsemsestraat 1-3 (Tremelo)
Voormalige 18de-eeuwse afspanning met sterk gewijzigde voorgevels met rechts een dichtgemetselde korfbooginrijpoort.


ID: 43116 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Schrieksebaan (Tremelo)
Classicistisch geheel met westertoren en drie beuken, van 1781-1783.


ID: 43119 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandparochie

Veldonkstraat 1 (Tremelo)
Ommuurde pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, dubbelhuis met twee verdiepingen opgetrokken uit bak- en zandsteen.


ID: 11858 | Bouwkundig element

Directeurswoning van Koninklijk Lyceum

Begijnenstraat 24 (Turnhout)
Neoclassicistisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1800.