Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 57931 | Bouwkundig element

Hoeve met smidse

Kerkhofstraat 15 (Zuienkerke)
Deel van een 18de-eeuwse hoeve met smidse en in de 19de eeuw deel van één grote afspanning en in 1863 deels ingericht als smidse. Voormalige hoeve van het langgeveltype, boerenwoning met geïncorporeerde stal en smidse. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw onder zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 57994 | Bouwkundig element

't Pottemaeckershof

Loweg 2 (Zuienkerke)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen en lange erfoprit. Eerste vermelding onder deze benaming in 1689. De boerenwoning vermoedelijk in kern 17de-eeuws. Groot witgekalkt volume met gepekte plint, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met opkamertraveeën in de 19de eeuw opgehoogd tot anderhalve bouwlaag. Voormalige paardenstal, bakhuis, stallen, begraasd erf en monumentale schuur met mansardedak gedateerd 1765.


ID: 57997 | Bouwkundig element

De Roode Poorte, omwalde hoeve met losse bestanddelen

Mareweg 2 (Zuienkerke)
De omwalling om de hoeve is deels bewaard. Boerenwoning in kern wellicht 17de-eeuws. Laag volume in verankerde rode baksteenbouw, vijf traveeën waarvan twee lage opkamertraveeën. Koeienstal gedateerd 1765 met bewaard dakspant en bakstenen vloer. Bakhuis met volledig bewaarde inrichting, zwarte Boomse vloertegels met datering 1698 en troggewelven. Een lange dubbele dwarsschuur met moeffen en negblokken met tien gebintes met gebeitelde telmerken en wagenhuis datering 1782.


ID: 58107 | Bouwkundig element

Hoeve De Draaiboom

Nieuwe Steenweg 128 (Zuienkerke)
Eerste vermelding in 1437 als omwalde hoeve ten groten boghaerde, eigendom van de Kartuizers. Aangeduid op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 als een grote, omwalde hoeve. Nu hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, waarvan enkel de boerenwoning met twee opkamertraveeën onder verhoogde nok is witgekalkt. De gebouwen zijn aan drie zijden van een begraasd erf opgesteld waarbij de oudere gebouwen een L vormen. De boerenwoning is het enige volume dat bij de 19de-eeuwse verbouwingen is behouden.


ID: 57947 | Bouwkundig element

Bakstenen teerlingen van de Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)
Vier bakstenen teerlingen herinneren nog aan de verdwenen Westmolen of Schietchampettermolen. De teerlingen bevinden zich op een weideperceel tussen de Oostendse Steenweg en de Noordede.


ID: 38392 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brullenstraat 1 (Zulte)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd begraasd erf. Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, van circa 1800.


ID: 38434 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Olsene

Grote Steenweg 19-23, 19A (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 38406 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoevestraat 14 (Zulte)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1800, rechts een voormalige vlasschuur nu schildersatelier.


ID: 38408 | Bouwkundig element

Pastorie

Karperstraat 8 (Zulte)
Dubbelbuis van vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met links zijaandak met vlechtingen, uit eind 18de eeuw.


ID: 38451 | Bouwkundig element

Klein Kasteeltje

Kerkstraat 25 (Zulte)
Rechthoekig landhuis met voorgevel naar het zuiden en toegangsbruggen in as van centrale voor- en achterdeur, dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1800.