Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 39 | Bouwkundig element

Zeepziederij Dhondt

Gentse steenweg 47 (Aalst)
Voormalige zeepziederij Dhondt, zogenaamd in 1812 - alhoewel andere gegevens naar circa 1880 wijzen - opgericht. De huidige gebouwen, gelegen rondom een binnenkoer achter een woonhuis aan straatzijde, dateren praktisch alle uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere verbouwingen.


ID: 306689 | Bouwkundig element

Apotheek Lambrecht

Heilig Hartlaan 10A (Aalst)
In 1963-1964 liet Maurice Lambrecht de apotheek bouwen naar ontwerp van meubelontwerper Pieter De Bruyne die bijgestaan werd door architect Piet C. Cammu.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 210 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Oude Gentbaan 45 (Aalst)
Modernistische kerk, spel van rechthoekige volumes onder plat dak, van 1970, naar ontwerp van architect Paul Felix in samenwerking met architecten Moens en Denekens.


ID: 361 | Bouwkundig element

Materniteit, school, klooster en kapel

Pachthofstraat 1 (Aalst)
Groot ensemble van gebouwen uit de 19de en de tweede helft van de 20ste eeuw, een materniteit, een meisjesschool met internaat en externaat, een normaalschool, een klooster en een kapel omvattend. De gebouwen vormen als volume een blikvanger.


ID: 220 | Bouwkundig element

Herenhuis

Pontstraat 18 (Aalst)
Herenhuis van vier en één traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, onder zadeldak.


ID: 239 | Bouwkundig element

Twee stadswoningen

Priester Daensplein 3-4 (Aalst)
Twee diephuizen met respectievelijk drie en twee bouwlagen van twee en drie traveeën onder zadeldak en afgewolfd schilddak, in kern uit de eerste helft van de 18de eeuw met voorgevel uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 516 | Bouwkundig element

Passementerie Ph. Meert & Zn.

St. Rochusstraat 17 (Aalst)
In de Passementerie Ph. Meert & Zn (als bedrijf opgericht in 1884, doch sinds 1972 ondergebracht in volledig nieuwe lokalen), zijn nog steeds een aantal oude houten passementgetouwen, met vliegende schietspoel, in gebruik.


ID: 201063 | Bouwkundig element

Woning Pieter De Bruyne

Stationsstraat 16 (Aalst)
Het oorspronkelijke neoclassicistische burgerhuis werd in 1972 door Pieter De Bruyne volledig heringericht en uitgebreid tot eigen woning, toonzaal en kantoor. De woning werd omstreeks 1950 voorzien van een nieuwe bekleding in natuursteen, met behoud van plint, deuromlijsting, lekdrempels en kroonlijst.


ID: 308063 | Bouwkundig element

Woning Van Schuylenbergh

Vilainstraat 13 (Aalst)
De Woning Van Schuylenbergh (1979-1986) kan beschouwd worden als een laat meesterwerk in het oeuvre van Pieter De Bruyne, één van de meest gerenommeerde meubel- en interieurontwerpers van Vlaanderen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Voor de eerste en laatste keer in zijn carrière kreeg De Bruyne hier de mogelijkheid om zijn visie op meubilair en architectuur samen te brengen in een nieuwbouwwoning, in samenwerking met architect Achiel Hutsebaut.