29 resultaten


ID: 41642 | Bouwkundig element

Stadhuis Diest

Grote Markt 1 (Diest)
Eerste vermelding van een Schepenhuis in 1337, waarvan enkel nog de kelders resteren. In de jaren 1720 werd een nieuw stadhuis gebouwd naar ontwerp van G.I. Kerrickx. De vroegere kelders werden opnieuw gebruikt voor de onderbouw. Het stadhuis is opgevat als een negen traveeën lang classicistisch gebouw met verhoogde begane grond en bovenverdieping, opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen en blauwe hardsteen.


ID: 41643 | Bouwkundig element

Lakenhal

Scholenstraat 5 (Diest)
In 1346 werd de opbouw aangevat van de huidige hal. Negen traveeën lang en vijf traveeën breed gebouw opgetrokken uit ijzerzand- en zandsteen. Sokkel afgezet met velling.


ID: 78119 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat 14 (Diksmuide)
Beschermd als monument bij K.B. van 20.02.1939. Georiënteerd bedehuis na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd en na de brand ten gevolge van het bombardement van 1940 gerestaureerd tot begin jaren 1950.


ID: 78583 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Hof Ter Heyde

Terheidedreef 1-7 (Diksmuide)
Kasteelsite Hof Ter Heyde, gelegen in bebost gebied. Toegang tot de kasteelsite vanaf de Wikkelaarstraat via de Terheidedreef (langs de noordwestzijde van de site).


ID: 52365 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dimpna

St.-Dimpnaplein 15 (Geel)
Kerk gebouwd in de periode 1349-1570 ter plaatse van een ouder romaans bedehuis; in 1874 verheven tot tweede Geelse parochiekerk.


ID: 75267 | Bouwkundig element

Hof te Poddegem

Tommenmolenstraat 43 (Grimbergen)
Voormalige middeleeuwse castrale motte of site met walgracht waarvan de oudste getuigenis, een donjon, mogelijk opklimt tot het midden van de 14de eeuw.


ID: 302683 | Bouwkundig geheel

Kartuizerklooster Sint-Jansberg met omgeving

Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.


ID: 21812 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster Sint-Jansberg

Sint-Jansbergstraat 7-8, 9 (Halen)
In 1329 gesticht door de Heer van Diest en zijn tweede echtgenote Johanna van Vlaanderen. Indrukwekkend ommuurd complex gebouwen, gelegen op een heuvel, temidden der velden en boomgaarden.


ID: 43553 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansstraat zonder nummer (Hoegaarden)
Pittoresk, heterogeen geheel. Westtoren voor een blinde beuk, voorzien van pseudo-kruisarmen, en een lang koor van drie traveeën met een vlakke sluiting, geflankeerd door een noordsacristie. Romaanse toren uit de 12de eeuw, later verstevigd met steunberen.


ID: 91276 | Bouwkundig element

Barisdambrug

Barisdamstraat zonder nummer (Kortemark)
Barisdamstraat z.nr. Zogenaamde "<italic>Barisdambrug</italic>" over de Handzamevaart. Bakstenen brug met gekasseid wegdek en recente buisstalen leuning. De brug wordt voor het eerst vermeld in 1336 als "<italic>Barisdanbrughe</italic>". Sinds de late middeleeuwen bevindt zich hier de zogenaamde "<italic>landing Barsdam</italic>", een aanlegplaats voor boten en een "<italic>aard</italic