Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 301470 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
In de zogenoemde gotische zaal van het Geeraard de Duivelsteen bevinden zich muurschilderingen met de voorstellingen van de apostelen Matheus en Johannes de Evangelist. Zij worden gedateerd in het midden van de 15de eeuw.


ID: 301472 | Bouwkundig element

Muurschildering in de Sint-Hubertuskapel

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
In 1445 werd de zuidwestelijke zijde van het Groot Vleeshuis verlengd met drie traveeën als kapelruimte, die in 1828 geïntegreerd werd in de rest van het gebouw. Op de zuidwestelijke wand, boven de plaats waar vroeger het altaar stond, bevindt zich een muurschildering met de voorstelling van de Geboorte van Christus, voorheen toegeschreven aan Nabur Martins, gedateerd 1448.


ID: 200796 | Bouwkundig element

Groot Kanon

Grootkanonplein (Gent)
Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen vervaardigd. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.


ID: 301475 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Martinuskerk

Grote Markt 21 (Halle)
Op de oostelijke en de zuidelijke wand van de axiale apsiskapel bevinden zich resten van de gotische beschildering, die gedateerd kunnen worden in het tweede kwart van de 15de eeuw. Zij vullen de spaarnissen met spitsbogen die door fraai sculptuurwerk omgeven zijn. Zeven van de zestien taferelen zijn bewaard.


ID: 80073 | Bouwkundig element

Franciscanessenklooster Catharinadal

Catharinadal 5 (Hamont-Achel)
Het klooster werd in 1432 met de steun van de heer van Grevenbroek door de twee gezusters Jacobs Lamberts uit Neerpelt opgericht op de plaats Gheenebempden. Volgens de Saumery in 1744, een groot ommuurd complex met ringgracht.


ID: 22508 | Bouwkundig element

Kasteel van Vogelzang

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Waterkasteel met boomrijk park, gelegen temidden van de fraaie, uitgestrekte bossen; een gekasseide oprijlaan verbindt het omgracht kasteel met de kasteeldreef.


ID: 46747 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Klinketstraat (Hoogstraten)
Op een verhevenheid gelegen vrijstaande kerk met omringend kerkhof, omsloten door een kerkhofmuur en haag, vóór de toren vijf oude linden.


ID: 80558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)
In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.


ID: 59605 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwzusters

Grijze-Zustersstraat 1-3, 1A, Nedervijver 4-5, 7 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex, in kern teruggaand tot de 15de-eeuw en verscheidene malen verbouwd in de loop van 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, is gelegen tussen de Grijze Zusterstraat, het Jozef Vandaleplein, Steenpoort en het Overbekeplein.


ID: 41155 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerkstraat 19 (Laakdal)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk opklimmend tot midden 15de eeuw, toren van circa 1520 en schip verbouwd in jaren 1750.