Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

50 resultaten


ID: 42150 | Bouwkundig element

Stadhuis van Leuven

Boekhandelstraat 2, Grote Markt 8-9, 8A, Naamsestraat 3 (Leuven)
Het laatgotische stadhuis van Leuven werd gebouwd tussen 1439 en 1469. Het voorste huis met de rijk versierde gevel aan de Grote Markt is een deel van een groter gebouwencomplex tussen de Naamse- en de Muntstraat.


ID: 42159 | Bouwkundig element

Collegium Trilingue

Busleidengang 1 (Leuven)
Van het voorheen, nagenoeg vierzijdig gesloten collegecomplex bleven tot op heden belangrijke hoofdonderdelen bewaard die in U-vorm de gekasseide binnenplaats omsluiten.


ID: 213777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Jan de Doper

Groot Begijnhof (Leuven)
De gotische begijnhofkerk is een driebeukig, basilicaal kerkgebouw van tien traveeën lang op een rechthoekige plattegrond, zonder transept of architecturaal gemarkeerde koorpartij. Begin van de bouw in 1305.


ID: 10390 | Bouwkundig element

Godshuis Heilig Geesthuis

Heilige-Geeststraat 7 (Lier)
Eertijds zetel van de Lierse Heilige Geesttafel, een liefdadigheidsinstelling gesticht in de 13de eeuw door Eerwaarde Heer Francke, kanunnik van het Sint-Gummaruskapittel. Heden stadsarchief.


ID: 33268 | Bouwkundig element

Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove

Kapellestraat 53-55 (Lievegem)
Laatste overblijfsel van het voormalige klooster, gesticht in 1444 door de Gentse patriciër en baljuw van Eeklo, Simoen Utenhove en zijn echtgenote Margriete sBusers, vrouw van Bassevelde, op hun goed in de Waarschootse bossen. Nu nog deels omgracht domein met aan de straat een pijlerkapelletje, gebouwd in 1944. Achterin ingeplant voormalige priorshuis, opgetrokken uit baksteen en in kern teruggaand tot 15de eeuw, 16de tot 17de eeuw en 18de eeuw.


ID: 3626 | Bouwkundig element

Cellebroedersklooster

Begijnenkerkhof 5-6, 7, Cellebroedersstraat 13 (Mechelen)
Overblijfselen van het voormalig cellebroedersklooster. Heden onregelmatig complex bestaande uit een oost- en noordvleugel haaks op elkaar gesteld, hoekgebouw en kleine centrale binnenplaats.


ID: 3703 | Bouwkundig element

Postkantoor De Beyaert

Grote Markt 1 (Mechelen)
Complex gevormd door een gerestaureerd oorspronkelijk L-vormig hoofdgebouw en aanleunende trapgevel, en een vleugel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 59173 | Bouwkundig element

Refugium van Grimbergen

Onze-Lieve-Vrouwestraat 52 (Mechelen)
U-vormig complex met drie vleugels en rechthoekig geplaveide binnenplaats aan de straatzijde afgesloten door een poortgebouw.


ID: 13587 | Bouwkundig element

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 36721 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met watermolen

Muldershof 2 (Oosterzele)
Molenhuis met watermolen aan de Molenbeek, reeds vermeld in 1446. Molenhuis, na het stilleggen van het rad in 1953, in 1954 aangepast tot woonhuis; één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Van de vroegere korenwatermolen bleef enkel het plaatijzeren waterwiel met houten maalgoot bewaard tegen de achtergevel van het molenhuis en de trapsgewijze afgebouwde strekdam.