Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

931 resultaten


ID: 41462 | Bouwkundig element

Herberg Hooghuys van 1718

Langdorpsesteenweg 241 (Aarschot)
Huis met twee verdiepingen gedateerd 1718 door middel van muurankers. Volledig verbouwde gevel.


ID: 213163 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis gedateerd 1728

Rommelaar 73 (Aarschot)
Boerenburgerhuis met kern van 1728; in 1912 aangepast tot huidige vorm.


ID: 12424 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Dijkstraat 11B (Aartselaar)
In landbouwgebied ten noord-oosten van de gemeente en op een met gras begroeid domein gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met kern uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Woonstalhuis en langsschuur aan de noordzijde.


ID: 31726 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve

Vliegstraat 89 (Alken)
Gesloten hoeve, in kern opklimmend tot 1741, gedeeltelijk versteend in 1914.


ID: 16130 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekjestraat 5 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse L-vormige opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf met bakstenen paden. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met overkragende rand (hanggoot), in kern opklimmend tot 1769. Ten westen, grote dwarsschuur.


ID: 16062 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izenbergestraat 69 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard L-vormig erf; vaalt achter de stalvleugel. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + een rechter opkamertravee; één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuidoosten van de hoeve stond tot in 1921 een houten staakmolen zogenaamd "Kerselaarmolen" (18de eeuw) op thans verdwenen motte met nabijgelegen rosmolen van 1736.


ID: 16079 | Bouwkundig element

Hoeve

Lostraat 16 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom onverhard, deels begraasd erf. Boerenhuis met voortuintje. Ten noorden, boomgaard. Ten noordoosten, rest van omwalling. Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); overstekende dakrand op houten modillons; deels manke bedaking tengevolge uitbouw. Oude kern gedateerd 1742. Ten zuidoosten, bakstenen stalgebouw en achter het boerenhuis, bakhuis.


ID: 15860 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel van 1735

St.-Rijkersstraat (Alveringem)
Kapelletje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1735 in gecementeerd topstuk en door middel van muurankers 17.. in voorgevel.


ID: 15946 | Bouwkundig element

Afspanning De drie ridders - Weegschede

Weegschede 1 (Alveringem)
Oude afspanning zogenaamd "De drie ridders - Weegschede" naar middeleeuwse legende. Ten opzichte van de rooilijn inspringend hoekhuis met geasfalteerde parking ervoor. Breedhuis met oude kern uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 4783 | Bouwkundig element

De Roose

Adriaan Brouwerstraat 29 (Antwerpen)
Burgerhuis in régencestijl opgetrokken in opdracht van brouwer de Bridt, naar een ontwerp door Jan Pieter van Baurscheit de Jonge. Rekeningen dateren zijn ontwerp in 1738, en de voltooiing van het gebouw onder zijn leiding in 1743. De verdwenen smeedijzeren waaier van de poort droeg eertijds de huisnaam “In de Roose”.