Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.


ID: 46601 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Donckstraat 6 (Hoogstraten)
Gebouw in gotische en neogotische stijl, met toren opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste kwart van de 16de eeuw.


ID: 46688 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Kerkstraat 2 (Hoogstraten)
Vrijstaande parochiekerk gedeeltelijk opgetrokken in gotische stijl uit de eerste helft van de 15de eeuw en gedeeltelijk in laatgotische stijl uit het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste helft van de 16de eeuw met mogelijk een oudere kern in de toren.


ID: 80558 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)
In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.


ID: 80543 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kleine Heresteeg (Houthalen-Helchteren)
Wat hogerop ten opzichte van de straten gelegen, door een ommuurd kerkhof omgeven, georiënteerd bedehuis.


ID: 80625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


ID: 301504 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Agathakerk

Leuvensebaan (Huldenberg)
Op de oostelijke muur van het noordelijke pseudo-transept bevinden zich meerdere en zeer verscheiden muurschilderingen.


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 44747 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Voorstraat (Kaprijke)
In 1760 besloot men om met behoud van de oude toren uit de 13de eeuw een nieuwe kerk te bouwen, naar ontwerp van architect Joachim Colin uit Gent. De bouw ervan vond plaats in 1787-1788. De huidige aanleg van het kerkhof met zijn ommuring dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw, na de wederopbouw van de kerk.


ID: 47343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Leistraat 29 (Kasterlee)
Georiënteerde, driebeukige, neoromaanse pseudo-kruisbasiliek van 1864-1866 naar ontwerp van J. Van Gastel.