154 resultaten


ID: 52544 | Bouwkundig element

Kapel van het Heilig Graf

Gasthuisstraat zonder nummer (Meerhout)
U-vormig complex, kapel ten noorden en voormalige klooster- en schoolgebouwen (deels gesloopt in 2014).


ID: 40236 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkstraat 14 (Merchtem)
De Merchtemse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bewaart als oudste kern de ingebouwde westtoren, vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw. Het kerkgebouw kende een complexe historiek en onderging diverse aanpassingen.


ID: 54806 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorpsstraat zonder nummer (Middelkerke)
* Dorpsstraat z.nr. Onze-Lieve-Vrouwkerk. Beschermd als monument bij K.B. van 06.07.1976. Neogotische, georiënteerde basilicale kerk met westtoren gebouwd in 1877-1879 naar ontwerp van architect A. Verbeke (Brugge), ter vervanging van in oorsprong 12de of 13de-eeuws bedehuis. T.o.v. belang en grootte van het dorp, hoge, massieve kerk; omwille van beeldbepalend silhouet "kathedraal van h


ID: 56585 | Bouwkundig element

De Peperbusse

Sint-Petrus- en -Paulusplein zonder nummer (Oostende)
* Sint-Petrus en -Paulusplein z.nr. <italic>Sint-Pieterstoren</italic>. Beschermd als monument bij R.B. van 5/11/1946.Resterende vierkante westtoren, z.g. de "<italic>Peperbusse</italic>", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de hui


ID: 87986 | Bouwkundig element

Kasteel Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2 (Oostkamp)
Nieuwburgstraat nr. 2. Kasteel "Nieuwburg", kasteeldomein gelegen ten westen van en palend aan de Kortrijksestraat. Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Historiek. 14de eeuw. Eén bron deelt mee dat de oudste vermelding van het dome


ID: 44281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Oudekerkstraat 8 (Oudenburg)
Voormalige Sint-Eligiuskerk. Oude kerk en toren zijn beschermd als monument bij K.B. van 25 maart 1938.


ID: 72451 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein zonder nummer (Oudsbergen)
De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1367. Het gebouw is in kern een gotische kruisbasiliek uit eind 15de eeuw; uit deze periode dateren de middenbeuk, de toren en het transept. De toren is van het Brabants-Kempische type.


ID: 40429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Just. Lipsiusplein zonder nummer (Overijse)
Georiënteerde decanale kruiskerk met een ingebouwde westtoren met een romaanse kern uit de 12de eeuw (?), een koor opgericht na de brand van 1489 en een gotische midden- en dwarsbeuk van na de brand in 1692. Eind 19de eeuw werd de kerk naar de toenmalige smaakinzichten in een neogotische stijl verbouwd en gerestaureerd. De kerk is gelegen op een heuvelrug ten zuiden van het hellende dorpsplein. Een hoge kalkzandstenen keermuur met een trap aan de oost- en zuidzijde sluit het voormalige kerkhof rond de kerk af ten zuiden, oosten en westen. Bovenop de keermuur staat een eenvoudige ijzeren balustrade. Ten westen is het voormalige kerkhof en de kerk te bereiken via een trap gevat tussen twee zware blauwe hardstenen pilasters met casementen, een geprofileerde dekplaat en een vaasbekroning.


ID: 80768 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo met ommuurd kerkhof en grafkapel

Pastorijstraat zonder nummer (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis van 1896-98, met toren van het vroegere bedehuis in Kempische baksteengotiek. Kerkhofkapel en -muur dateren van het einde van de 19de eeuw.


ID: 31375 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus met kerkhof

Reningelstplein 4A (Poperinge)
Ten oosten van het Reningelstplein gelegen georiënteerd bedehuis met een omringend kerkhof. In oorsprong een romaans bedehuis van het basilicale type van omstreeks 1200, later omgebouwd tot een gotische hallenkerk. Uitbreidings- en aanpassingswerken in de 18de en 19de eeuw.