Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 21376 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Aldegondis met kerkhof

Sint-Aldegondisplein 5 (As)
Gebouwd onder patronaat van de abdij van Munsterbilzen, thans gebruikt als tentoonstellingsruimte. Gaaf bewaard voorbeeld van Maasgotiek. De kerk ligt in een ommuurd kerkhof.


ID: 79346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


ID: 52234 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkplein (Balen)
Transeptloze, neogotische kerk met basilicale opstand, uit het einde van de 19de eeuw met geïntegreerde gotische toren en koor van circa 1500.


ID: 38873 | Bouwkundig element

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


ID: 86025 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Kerkplein (Bocholt)
Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.


ID: 12553 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept.


ID: 12762 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Jozef Reusenslei (Borsbeek)
Gelegen in de dorpskern aan westzijde van Jozef Reusenslei, tegenover politiebureel en pastorie omgeven door aanplantingen en parking.


ID: 41605 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Lubbeeksestraat (Boutersem)
Gebouw van het basilicale type met ingebouwde westtoren en koor uitlopend op een vijfzijdige apsis.


ID: 86041 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.