154 resultaten


ID: 82961 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langerei 1 (Brugge)
Alleenstaand huis van vier + vier + vier traveeën onder zadeldak. Trapgevel, waarschijnlijk ter vervanging van een houten gevel, met jaartal 17 / 63 aan weerszij van het zoldervenster, volledig bewaard huis uit het vierde kwart van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 16de eeuw.


ID: 29464 | Bouwkundig element

Hoekpand Boechoute

Markt 15 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand bij Sint-Amandsstraat met oude kern uit het vierde kwart van de 15de eeuw.


ID: 29425 | Bouwkundig element

Huis Duitse Natie

Oosterlingenplein 4, 4A (Brugge)
Voormalig natiehuis van de Oosterlingen, oorspronkelijk groter, thans opgesplitst in Krom Genthof nummer 1 en Oosterlingenplein nummer 4. Afgebeeld als één van de zeven wonderen van Brugge, op het schilderij toegeschreven aan P. Claeissens de Oude.


ID: 29582 | Bouwkundig element

Laatgotisch burgerhuis De Zomere

Oude Zomerstraat 2 (Brugge)
Zogenaamd "De Zomere" zie gevelsteen. Laatgotisch enkelhuis van twee traveeën en vijf naar boven toe verlagende bouwlagen onder zadeldak. Jaartal 1479 op recente gevelsteen.


ID: 29605 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevels

Pieter Pourbusstraat 2 (Brugge)
Verankerde bakstenen trapgevels (7 treden + topstuk) van drie + twee traveeën en twee bouwlagen, onder twee gelijklopende zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw.


ID: 200814 | Bouwkundig element

Natiegebouw Patricius

Riddersstraat 7 (Brugge)
Dit pand, zogenaamd “Patricius” deed van 1493 tot 1520 (?) dienst als Portugees natiehuis. Op de kaart van Marcus Gerards (1562) staat hier een diephuis met een imposante schermgevel afgebeeld. Volgens een steen op de zolder dateert de voorgevel van 1849. Toen werd vermoedelijk de schermgevel vervangen door een vlakke lijstgevel met behoud van de constructieve elementen van het pand cf. de kelder en de balklagen. De kelder was oorspronkelijk voorzien van een kruisribgewelf en werd in de loop van de achttiende eeuw vervangen door gordelbogen. De aanzetten van het vroegere gewelf zijn nog bewaard gebleven. De interieuraankleding illustreert verschillende stijlperiodes zoals het laatclassicisme, het neoclassicisme en de art-nouveau. Het imposante dakgebinte werd opnieuw samengesteld uit hergebruikmateriaal.


ID: 83424 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annaplein zonder nummer (Brugge)
Gelegen in het midden van het Sint-Annaplein. Georiënteerde, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond met prominente westtoren. Tegen de buitenwand ter hoogte van het koor, beeldengroep van Calvarie.


ID: 29883 | Bouwkundig element

Stadswoning met achterhuis

Vlamingstraat 11, 11A (Brugge)
Gotisch diephuis van vijf traveeën, een hoge gelijkvloerse verdieping en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en achterliggend diephuis. Gevel met grotendeels vernieuwd kalkzandstenen parement opklimmend tot eind 15de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1952 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).


ID: 29999 | Bouwkundig element

Stadswoning In den Cleynen Thems

Zuidzandstraat 1 (Brugge)
Het pand herbergt reeds sinds het derde kwart van de 17de eeuw een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Trapgevel daterend van circa 1700 met latere aanpassingen onder meer in de loop van de 19de eeuw aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge).


ID: 44569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 101 (Buggenhout)
De Sint-Niklaaskerk is een driebeukige kerk van vijf traveeën met een kort transept en een vooruitspringende vierkante westtoren. Het koor heeft een driezijdige vlakke afsluiting en wordt aan beide zijden geflankeerd door een sacristie.