154 resultaten


ID: 80072 | Bouwkundig element

Kasteel Genenbroek

Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.


ID: 21911 | Bouwkundig element

Stadswoning Het Slot

Grote Markt 14 (Hasselt)
Breedhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, uit de 19de eeuw met aanpassingen uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 22244 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Joris van Oostenrijkstraat 78 (Hasselt)
Gotische kerk gelegen binnen een ommuurd kerkhof. Driebeukige kruiskerk met westtoren. Baksteenbouw op ijzerzandstenen plint met verwerking van kalksteen en mergelsteen.


ID: 80492 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Kerkplein zonder nummer (Hechtel-Eksel)
Laatgotisch georiënteerd bedehuis met latere aanpassingen, gelegen in het centrum van de dorpskern, vrijstaand en omgeven door een grasplein en parkeerplaatsen, in plaats van het vroegere kerkhof.


ID: 80466 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Twaalf septemberstraat zonder nummer (Hechtel-Eksel)
Moderne kerk van 1938-39, naar ontwerp van architect J. Vanden Daele. De vierkante laatgotische oosttoren bevindt zich in de noordoostelijke hoek van de moderne kerk.


ID: 32027 | Bouwkundig element

Kasteel van Heers

Nieuwe Steenweg 69-71 (Heers)
Het kasteel is een compact geheel in laatgotische stijl met elementen die reeds verwijzen naar de renaissance, de vier vleugels gelegen rondom een vrijwel vierkante binnenplaats. Het dateert in zijn huidige vorm uit eind 15de - begin 16de eeuw.


ID: 3128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Leo Kempenaersstraat 28 (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde kruiskerk met omhaagde groenaanplanting ter plaatse van het voormalige omringende kerkhof.


ID: 39664 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Servatiusparochie

Dorp 68 (Herselt)
Alleenstaand breedhuis gelegen beneden het straatniveau te midden van een ommuurde en ten dele beboomde tuin, in kern minstens opklimmend tot 1499.


ID: 43619 | Bouwkundig element

Kasteel van Horst

Horststraat 28 (Holsbeek)
Het kasteel van Horst, met de kenmerken van een omwald feodaal kasteel, bestaat in zijn huidige vorm, zoals die is op het moment van bescherming, uit een vierkante donjon en aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl die rond een binnenplaats zijn gegroepeerd en omgeven worden door een brede slotgracht.


ID: 303045 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Horst

Horststraat 28, 28A (Holsbeek)
Omwald feodaal kasteel met onregelmatige polygonale aanleg, voorzien van toegangspoort en vierkante zandstenen donjon met aangebouwde woon- en dienstvleugels in traditionele bak- en zandsteenstijl, teruggaand op bouwfases uit de late 15de eeuw en vroege 16de eeuw; originele stucplafonds van Ian Christiaen Hansche bleven bewaard; waterkasteel met wagenhuis teruggaand op site van feodale motte met relicten van laat-middeleeuwse omgevingsaanleg; geen sporen barokke, classicistische of landschappelijke aanleg.