Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

257 resultaten


ID: 17271 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Haasdonk

Pastoor Verwilghenplein 1A (Beveren)
Rechthoekig gebouwtje in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw; in 1926 wegens de slechte toestand gesloopt en identiek heropgebouwd met verwerking van het nog bruikbare materiaal.


ID: 45079 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskerk

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
De kerk wordt circa 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan. Een kerkrekening uit 1578-1579 vermeldt dat het gebouw grotendeels verwoest was door een brand, nadien hersteld. In 1889 wordt beslist om een nieuwe, grotere kerk in neogotische stijl te bouwen omheen de bestaande kerk. Er gebeuren ingrijpende veranderingen in het oorspronkelijke grondplan, waardoor een nieuw architectonisch concept ontstaat. Er is nog een gedeelte van de kerkhofmuur bewaard.


ID: 41580 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Heverplein 4 (Boortmeerbeek)
Gotisch en neoclassicistisch geheel; omvat een toren, een beuk van vier traveeën, een uitspringend transept en een veelzijdig koor, geflankeerd door recentere sacristieën. De kerk wordt omgeven door een kerkhof.


ID: 214097 | Bouwkundig element

Sas van Bornem

Sas (Bornem)
De in ons land oudst bewaarde mechanische sluis van 1589-1592, met drievoudige functie: het versluizen van schepen, de waterscheiding en de afwatering.


ID: 302865 | Bouwkundig element

Verbindingsarm tussen Schelde en Oude Schelde

Sas (Bornem)
De oudst bewaarde mechanische sluis van België van 1589-1592, verbond de Oude Schelde met de Schelde en werd aangelegd om de Oude Schelde toegankelijk te maken voor de scheepvaart vanuit de Schelde.


ID: 73939 | Bouwkundig element

Calvarieberg

Kapellen 11 (Brakel)
Houten calvarie tegen straatgevel van hoeve, vroeger bekend als Calvarie Vanderhaeghen, minstens uit de 18de eeuw, mogelijk opklimmend tot eind 16de eeuw.


ID: 74020 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

St.-Martensstraat 6 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden. Laatromaanse toren als oudste deel van de huidige kerk gewoonlijk gedateerd in de 13de eeuw. Gegevens over welomschreven bouwwerken zijn pas vanaf de 16de eeuw voorhanden. Wellicht onderging de kerk in de gotische periode herhaaldelijk wijzigingen. Niettegenstaande het schip veel jonger is dan de massieve westtoren sluiten hun massa's op zeer aanvaardbare wijze bij elkaar aan.


ID: 70854 | Bouwkundig element

Stadhuis van Bree

Markt 2 (Bree)
Alleenstaand gebouw, ten westen van de kerk, en vroeger met de achtergevel tegen het kerkhof aanleunend. Breedhuis in Lodewijk XIV-stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met centraal klokkenruitertje met beiaard onder een koepelvormig dakje.


ID: 82302 | Bouwkundig element

Begijnenhuis

Begijnhof 4 (Brugge)
Heden Liturgisch Centrum. Samenstel van twee naast elkaar liggende diephuizen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en lager ingangsgedeelte, vierde kwart van de 16de eeuw(?)-17de eeuw, ingrijpende restauratie in 1957.


ID: 82319 | Bouwkundig element

Twee begijnenhuizen

Begijnhof 48-50 (Brugge)
Twee breedhuizen van respectievelijk vier en twee traveeën en twee bouwlagen onder gezamenlijk zadeldak, in de middeleeuwen één gebouw, teruggaand tot de tweede helft van de 13de eeuw, zie dakgebinte. Waarschijnlijk circa 1600 opgesplitst en verbouwd; ingrijpende restauratie van de zijgevels tijdens het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart 20ste eeuw.