Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

257 resultaten


ID: 40401 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Singel 1 (Opwijk)
Zandstenen gebouw, resulterend uit meerdere bouwcampagnes: oostpartij opgetrokken in Brabantse gotiek tijdens begin 15de eeuw en hersteld eind 16de, begin 17de eeuw, het schip is een vergroting van 1773 in classicistische stijl.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 31504 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhuis

Trappistenweg 17 (Poperinge)
Voormalige zetel van het 'Hof en heerlijkheid van Watou', woonhuis van de heren van Watou en de eerste graaf van Watou. Historische hoeve gelegen ten zuidoosten van de dorpskom, met boerenhuis met behouden 'hooghuis' uit het laatste kwart van de 16de eeuw-eerste kwart van de 17de eeuw.


ID: 216503 | Bouwkundig element

Veldkruis

St.-Genovevastraat (Riemst)
Veldkruis uit de 16de eeuw gelegen tegen een berm vlak naast de baan.


ID: 29158 | Bouwkundig element

Woning van Dr. Hermes Van Wynghene

Wijnstraat 12 (Ronse)
Voormalige woning van Dr. Hermes Van Wynghene, raadsheer van Keizer Karel, volgens archiefdocumenten door zijn zoon in 1586 "gereconstrueerd". Vanaf begin 17de eeuw zogenaamd "Huis van Cuerne" naar de eigenaar Jean de Tollenaere, heer van Cuerne, gehuwd met de dochter van H. Van Wynghene. Woonhuis met oude, vermoedelijk eind 16de-eeuwse kern op L-vormige plattegrond, in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast in empirestijl. Gecementeerde achtertrapgevel.


ID: 40574 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Roosdaal)
Laatgotische zandstenen constructie uit eind 16de begin 17de eeuw, de sacristieƫn en verbrede zijbeuken dateren uit de 19de eeuw, in de kerk orgel gebouwd door Pierre Charles Van Pethegem in 1824.


ID: 14001 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten

Lazarusstraat 2-8 (Rumst)
Eenbeukige gotische kapel met driezijdige koorsluiting, gebouwd circa 1460 en na verwoesting heropgebouwd circa 1590; ertegenover de voormalige lazaretten.


ID: 15271 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus

Belseledorp (Sint-Niklaas)
Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Georiƫnteerde gotische kruiskerk met ingebouwde westelijke toren en polygonaal koor; rechthoekige bergplaats in noordoostelijke oksel, dito sacristie in zuidoostelijke oksel.


ID: 90919 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Postweg (Sint-Pieters-Leeuw)
Kapel op rechthoekige plattegrond onder vooraan sterk overkragend leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, uitgewerkte houten windveer en schoren, opklimmend tot 1597.


ID: 301524 | Bouwkundig element

Muurschilderingen begijnhofkerk

Begijnhof (Sint-Truiden)
De kerk is vooral bekend vanwege haar muurschilderingen die getuigen van de spiritualiteit en devotie van de begijnen. De fasering van de muurschilderingen kan verbonden worden met de bouw- en de inrichtingsfases van de kerk.