Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3510 resultaten


ID: 80949 | Bouwkundig element

Historische hoeve gedateerd 1778

Kwadepoelstraat 72 (Zwevegem)
Dieper in gelegen historische hoeve gedateerd 1778 door jaarankers in linkerzijpuntgevel van boerenwoning. Losse bakstenen bestanddelen met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenwoning onder hoogopgaand pannen zadeldak. Gewitte lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met schuiframen; onderdorpels van gebakken tegels. Straatgevel met vernieuwd schrijnwerk. Gecementeerde linkerzijgevel met jaarankers. Stalvleugel (oosten) en schuur (zuiden) naar verluidt van 1911, dit wordt niet bevestigd door de kadastrale gegevens. De schuur werd uitgebreid circa 1974. Ten noordwesten, bakhuisje met bewaarde schouwmantel.


ID: 81213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

Otegemplaats 1 (Zwevegem)
Neoclassicistische parochiekerk, gelegen in de dorpskom, in rode baksteen met verwerking van zandsteen voor de hoekbanden en arduinen blokken voor de sokkel. Gebouw met glasramen en vierkante ingebouwde toren, met altaren, biechtstoelen, schilderijen en orgel. Kerk gedateerd 1789 omgeven door parkeerplaatsen en leilinden. Monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 81094 | Bouwkundig element

Hoeve De Jolle

Pontstraat 75 (Zwevegem)
Historische hoeve De Jolle met datering 1782 op schuur. Hoeve met gesloten opstelling, gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gekasseid erf weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Nu hoeve met woonhuis en stalvleugels en met poortgebouw en aangrenzende schuur van witgeschilderde baksteen met beeld van de Heilige Familie in heiligennisje. Vernieuwd woonhuis ten westen, stalvleugels ten zuiden en ten oosten.


ID: 81220 | Bouwkundig element

Hoeve en boerenarbeiderswoning

Scheldestraat 34 (Zwevegem)
Site bestaande uit hoeve en boerenarbeiderswoning. Hoeve met vermoedelijk 18de-eeuwse kern opgetekend sinds 1770-1778. Kleine hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen van rode baksteen onder golfplaten zadeldaken. Erfoprit met twee lindebomen, stalvleugel, schuur, bewaarde huisweide. Geheel van de straat afgezet door hagen. Boerenarbeiderswoning met datum 1780 in straatgevel. Dubbelhuis van rode, verankerde baksteen onder pannen mansardedak en heiligennis. Lourdesgrot in tuin.


ID: 81041 | Bouwkundig element

Mortiersmolen

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 81122 | Bouwkundig element

Banhoutboshof

Vierkeerstraat 185 (Zwevegem)
Banhoutboshof, historische site, al aangeduid sinds 1770-1778. Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf (kiezel) met erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Woonhuis met omlijstingen in Doornikse steen, stal met slieten en troggewelven met houten draagbalken. Wagenhuis met aangrenzende schuur met twee steunberen. Poel, achter het woonhuis gelegen.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 14689 | Bouwkundig element

Pastorie Heilige Kruisparochie

Dorp Oost 42 (Zwijndrecht)
De voormalige pastorie, als zodanig opgetrokken circa 1780, werd reeds in 1789 uitgebreid met utilitaire bij- en aanbouwen. De hoofdvleugel is in sobere classicerende stijl met bewaard volume, gevelordonnantie en interieurelementen.


ID: 14738 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Kaaiplein 29 (Zwijndrecht)
Pastorie gelegen in een mooie beboomde tuin die met een geplaveide toegangsweg en ijzeren hek uitgeeft op het Kaaiplein, te dateren eind 18de eeuw.


ID: 14714 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Polderstraat 12 (Zwijndrecht)
De bouw van het herenhuis wordt gesitueerd op het einde van de 18de tot het begin van de 19de eeuw. Het oorspronkelijk volume en de gevelordonnantie bleven behouden.