Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13656 resultaten


ID: 92094 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Audomarus

Alveringem (Alveringem)
Bouwers van het oorspronkelijk orgel zijn Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoît (Gent); het bouwjaar is te situeren tussen 1769 en 1786. Verbouwingswerken vonden plaats in 1897, door Frederik Loncke, die toen in Alveringem woonde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pijpwerk gedemonteerd door de orgelbouwers Frans Vos (Zichem) en Emile Mezière (Herstal); het werd geborgen in Frankrijk en na de oorlog teruggebracht. In 1922 vraagt de pastoor aan orgelbouwer E.Kerkhoff (Brussel) of hij het gedemonteerde pijpwerk wil terugplaatsen. Het is niet bekend of Kerkhoff dit werk effectief uitgevoerd heeft. Totale ombouw van het instrument 1957-58, door Jos. Loncke en Zonen (Esen). Laatste revisie door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1989.


ID: 16124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding en kerkhof

Alexis Decarneplein (Alveringem)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van A. Verbeke van 1889, met kerkhof ten noorden, westen en zuiden, omzoomd met doornhaag. Gekasseide westelijke toegangsweg afgezet met bakstenen muurtje met hek. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste, centrale westtoren, een driebeukige schip van vier traveeën, een uitspringend transept, een koor en twee zijkoren van twee rechte traveeën en driezijdige hoofdkoorsluiting; twee sacristieën weerszijden het koor; tegen zuidelijke zijbeuk aanleunende doopkapel.


ID: 15880 | Bouwkundig element

Tolkantoor

Bergenstraat 101 (Alveringem)
Dubbelhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met dakkapel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 15873 | Bouwkundig element

Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Bergenstraat 4 (Alveringem)
Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw. Vanaf circa 1906 neemt ook de mouterij een belangrijke plaats in. Achterliggende, ronde fabrieksschoorsteen. Gekasseid straatje.


ID: 15878 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur

Bergenstraat 86 (Alveringem)
Boerenarbeidershuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechts, aanleunend dwarsschuurtje uit het eerste kwart van de 19de eeuw in stijl- en regelwerk.


ID: 16039 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beverenstraat 102 (Alveringem)
Hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw; losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels verhard erf.


ID: 16457 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Beverenstraat 32, 32A (Alveringem)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 16037 | Bouwkundig element

Hoeve Het fort

Beverenstraat 91 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve uit de 19de eeuw. Losse, vierkante opstelling van de hoevegebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels verhard erf. Ten oosten, rest van omwalling. Ten zuidoosten, onverharde erfoprit met rechts zichtbepalende dwarsschuur net buiten thans gedempte omwalling.


ID: 16126 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 6 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf; boerenhuis op kleine terp. Zou in de 18de eeuw eigendom geweest zijn van het kasteel zogenaamd "Drie Torens" te Brielen. Ten noorden van erf, boerenhuis van vier traveeën + rechts drie opkamertraveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, dwarsschuur onder licht gebogen zadeldak.


ID: 16114 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgdreef 4 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom onverhard erf, in het zuiden begrensd door rest van oorspronkelijke omwalling. Oudere nederzetting met talrijke wijzigingen. Ten noorden van erf, boerenhuis van vier traveeën + twee, thans gewijzigde opkamertravee rechts en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (bitumen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, Ten westen van erf, stallingen omgeven met bakstenen pad. Ten oosten, dwarsschuur bestaande uit bakstenen voeling en horizontale plankenbeschieting. Eind 19de eeuws - begin 20ste-eeuws bakhuis, rechts in verlengde van boerenhuis.