Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13652 resultaten


ID: 89156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Berendonkstraat 15 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.


ID: 89157 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Berendonkstraat 19 (Beernem)
Kleine boerenarbeiderswoning ingeplant op een omhaagd perceel met meidoornhaag. Constructie staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan en vergroot in 1878. Oranjerode baksteenbouw met sierankers. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Achterliggende dwarsschuur.


ID: 89163 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beverhoutsveldstraat 14 (Beernem)
Hoeve van het langgeveltype met voorliggend onverhard, deels begraasd erf.


ID: 88947 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met aansluitend kerkhof

Bloemendalestraat 1 (Beernem)
Sobere neogotische kruiskerk, gebouwd vanaf 1901 naar ontwerp van provinciaal architect René Buyck. Recuperatie van enkele elementen van de oudere kerk, onder andere natuurstenen pijlers. De plattegrond ontvouwt een driebeukige georiënteerde hallenkerk, met schip van zes traveeën en een transept van twee traveeën. Aansluitend kerkhof met 19de-eeuwse grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, en centraal op het oude deel van het kerkhof imposante grafkapel van de familie de Vière, opgericht in 1896, vermoedelijk naar ontwerp van de Beernemse aannemer-architect Auguste Bruggeman.


ID: 88971 | Bouwkundig element

Nationale Gendarmerie en Gemeentehuis van Beernem

Bloemendalestraat 112 (Beernem)
Imposant gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder een leien zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met natuursteen. Het dakvlak is voorzien van pittoreske dakkapellen met smeedijzeren topstuk. Tegen de gevel aanwezigheid van gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Links en rechts geflankeerd door lagere doorgangen afgewerkt met een tuitgevel voorzien van blindnissen. Verschillende opeenvolgende functies die meestal samengaan met een verbouwing.


ID: 88975 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bloemendalestraat 126 (Beernem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Verankerde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegwerk.


ID: 88976 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bloemendalestraat 129 (Beernem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1876.


ID: 88980 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bloemendalestraat 135 (Beernem)
Oorspronkelijk vrijstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadaster gebouwd in 1877. Lijstgevel met bakstenen parement voorzien van knipvoegen. Verticaal afgelijnd door hoekkettingen.


ID: 88982 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Bloemendalestraat 138 (Beernem)
Hoekwoning uit de late jaren 1930 volgens arduinen gevelsteen naar ontwerp van J. CALLANT. Achterliggende stallen vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 88956 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bloemendalestraat 34 (Beernem)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen. Een gelijkaardig volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Volgens het kadaster dateert het uitzicht op moment van inventarisatie van 1876. Het rechter raam werd vergroot tot poort.