Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 134477 | Landschappelijk element

Tuin van het refugiehuis van de abdij van Averbode

Refugiestraat 6-8 (Diest)
Refugiehuis uit de 16de eeuw van de Norbertijnenabdij van Averbode met kapel, omgeven door kleine stadstuin van 20 are bij, weinig sporen van oude tuinaanleg, maar een mooie recente rozentuin.


ID: 41614 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Schaffensestraat (Diest)
Vermeld als slotkapel in 1211, verheven tot parochiekerk in 1253 en volledig ingewijd in 1288. Gebouw opgetrokken uit ijzerzandsteen van de Demerstreek.


ID: 200060 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis met tuin

Schaffensestraat 54, 54A (Diest)
Eclectische herenwoning, gelegen in een grote stadstuin met monumentale groene beuk aan de oever van de Demer, is in 1876 gebouwd.


ID: 78301 | Bouwkundig element

Eieleedbrug

Alveringemstraat (Diksmuide)
Eieleedbrug over de Eieleed. Bakstenen boogbrug met ijzeren brugleuning, uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 78558 | Bouwkundig element

Hoevetje

Gentweg 10 (Diksmuide)
Hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw/ eerste kwart van de 20ste eeuw. Haaks op de straat, boerenhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag (achterzijde) onder pannen zadeldak. Verzorgd baksteenmetselwerk zie overhoekse fries en strekken van helrode baksteen.


ID: 78254 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


ID: 78354 | Bouwkundig element

Hoeve

Koekelarestraat 40 (Diksmuide)
In de bocht gelegen hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In de zijgevel van het verbouwde boerenhuis rondboogvenstertje met bewaard houtwerk. Haaks op het boerenhuis nutsgebouw met links klein bakstenen kapelletje uit 1895 opgedragen aan de Heilige Maria.


ID: 78360 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Soetendaele

Kruiskalsijdestraat 26 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, laat 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig rondom het erf opgesteld. Als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Boerenwoning van vijf traveeën met rechter opkamertravee onder verhoogde nok en links geïncorporeerde stal.


ID: 78356 | Bouwkundig element

Molensite Kruiskalsijdemolen

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


ID: 78364 | Bouwkundig element

Hoeve 't Eksternest

Laagvlaktestraat 12 (Diksmuide)
Achteringelegen hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Ten westen van de erftoegang, naar de straat georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen onder strek. Gedeeltelijk bewaard houtwerk. Ten oosten van het erf, afzonderlijk stal- en schuurvolume.