Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 36087 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve met kapel

Baaigemstraat 333, Grintweg 2 (Gavere)
Hoeve ingeplant op de hoek met de Baaigemstraat met woonhuis met voortuintje aan de Grintweg en stallen en schuur aan de Baaigemstraat. Bakstenen Heilig Hartkapel, horende bij de hoeve en vernieuwd circa 1906. Oorspronkelijke hoeve met losse bestanddelen, in kern van 1735; jaarankers in linker zijpuntgevel, circa 1880 en in 1906 uitgebreid en omgebouwd tot gesloten complex.


ID: 36013 | Bouwkundig element

Hoeve Kasteeltje

Bernstraat 32 (Gavere)
Kasteeltje, zetel van de heerlijkheid Asper ten Ede; heden nog achterin gelegen doch niet meer omgrachte hoeve, toegankelijk via een populierendreef, met een in het vierde kwart van de 19de eeuw vernieuwd woonhuis gebouwd op de oude motte en nieuwe bakstenen stallen ten westen.


ID: 36014 | Bouwkundig element

Brouwerij Boeykens

Biesstraat 1 (Gavere)
Brouwerij gebouwd in 1835, in het vierde kwart van de 19de eeuw uitgebreid met een mouterij, heden stopgezet en gedeeltelijk verbouwd tot woonhuis.


ID: 36131 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolgebouw

Bossemstraat 2 (Gavere)
Neogotisch getint bakstenen klooster- en schoolgebouw van de zusters franciscanessen, hier opgericht in 1899 op grond van het kasteel van Dikkelvenne door toedoen van de toenmalige kasteelbewoners.


ID: 36141 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Dorpstraat (Gavere)
Parochiekerk met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken. Enkel de onderbouw van de toren met zware pijlers en rondbogen is een restant van het oorspronkelijke romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Een nieuwe kerk in neo-Scheldegotiek werd volledig opgetrokken uit Doornikse steen. De huidige plattegrond vertoont een basilicale vorm met kruisingstoren, midden- en twee zijbeuken van vier traveeën, iets uitspringend transept van één travee met rechte sluiting en koor van één travee eveneens met rechte sluiting, links, rechts en achteraan aangebouwde sacristie, winterkapel en stookplaats.


ID: 36025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Hulstraat 15 (Gavere)
Achterin gelegen bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aansluitende tuin, gebouwd in 1878 op de plaats van de oude pastorie naar ontwerp van architect Van Vaerenbergh.


ID: 36022 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hulstraat 2 (Gavere)
Achterin gelegen, alleenstaand herenhuis met omringende tuin en ijzeren toegangshek tussen vierkante bepleisterde hekpijlers met siervazen. Toegangsdreef met sparren vanaf het kerkplein. Fraai woonhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, gebouwd circa 1890. Links aanleunende serre.


ID: 36092 | Bouwkundig element

Lagere school en onderwijzerswoning

Hundelgemsesteenweg 20 (Gavere)
Onderwijzerswoning, thans dienstencentrum en lagere school, gebouwd circa 1876 in een sobere baksteenstijl. Achteraan, in L-vorm aangebouwde schoolgebouwen uitziend op de Baaigemstraat.


ID: 36094 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hundelgemsesteenweg 57 (Gavere)
Dorpswoning met voortuintje en achterin liggende tuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak, van circa 1900. Oranjekleurig bakstenen parement verrijkt met witte bakstenen motieven.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.