Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 19187 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gewad 46 (Gent)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak, met een bepleisterde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 20337 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gezusters Lovelingstraat 12 (Gent)
Rijk versierd enkelhuis met later toegevoegde centrale erker onder ijzeren balkonhek, deel uitmakend van een straatwand met middelgrote burgerhuizen met typisch eind 19de-eeuwse bepleisterde voorgevelparementen.


ID: 20336 | Bouwkundig element

Hoekhuizen

Gezusters Lovelingstraat 2, 26, 26A-B (Gent)
Respectievelijke hoekpanden met de Jozef Plateaustraat en de Sint-Kwintensberg, deel uitmakend van een straatwand met middelgrote burgerhuizen met typisch eind 19de-eeuwse bepleisterde voorgevelparementen. Drie bouwlagen en geaccentueerde afgesnuite hoektravee onder afgewolfd dak en mansardedak met dakkapellen.


ID: 19213 | Bouwkundig element

Rij- en hoekhuis

Gijzelaarsweg 23-24 (Gent)
Verzorgd rij- en hoekhuis van drie bouwlagen, uit eind 19de eeuw, beiden met bepleisterde lijstgevels met neoclassicistische inslag.


ID: 19513 | Bouwkundig element

Stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie

Gillis Coppinssteeg, Sleepstraat 79 (Gent)
Gebouwen van de in 1876 gestichte stoommoutmakerij N.V. Frans Van der Cruyssen-De Moor & Cie. De vroegere hoofdgevel behoorde bij een vroegere mouteest van 1876, drie bouwlagen hoog en met een bakstenen voorgevel gescheiden door lisenen en onder de gootlijst verbonden door een bogenfries. Ten westen ervan graanmagazijnen met industriële gevel palend aan de Gillis Coppinssteeg. Vijf bouwlagen hoog met kleine getoogde openingen en zware verankering, onder drie aanleunende zadeldaken. In 1884 werd de mouterij in de Gillis Coppinssteeg voorzien van een exacte kopie van de hoofdgevel uit 1876.


ID: 24872 | Bouwkundig element

Burger- en hoekhuis met winkels

Gouvernementstraat 18, Henegouwenstraat 91-93 (Gent)
Rij- en hoekhuis van twee en vijf traveeën met afgesnuite hoektravee opgevat als een sobere bak- en hardsteenbouw met drie bouwlagen, met een arduinen pui met grote vitrines. Het hoekcomplex maakt deel uit van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne en behoort tot de doorsnee-architectuur van die tijd.


ID: 24875 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Gouvernementstraat 1A-B, Henegouwenstraat 95 (Gent)
Voornamelijk neoclassicistisch-getint hoekhuis, drie bouwlagen hoog, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Zes traveeën brede voorgevel, verdiepte, afgeronde hoek en gelijkaardige doch minder rijk versierde zijgevel van zes traveeën waarvan drie vermoedelijk later toegevoegd werden. Baksteenbouw verrijkt met hardsteen voor omlijstingen en speklagen.


ID: 25349 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Gouvernementstraat 2, Limburgstraat 18-20 (Gent)
Groot hoekhuis met neorenaissance- en neoclassicistische-inslag; drie bouwlagen van respectievelijk vijf en vier traveeën onder mansardedak met houten dakkapellen, op cartouches gedateerd "ANNO 1897". Bak- en natuurstenen gevel horizontaal gelijnd door gekorniste cordons van arduin en stenen banden.


ID: 19194 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Neoclassicistisch huizenblok, gelegen aan de oostzijde van het Graaf van Vlaanderenplein, eertijds prestige architectuur tegenover het Zuidstation. De bouw ervan werd begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Middenste portiek voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Cinema Capitole met bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.


ID: 25159 | Bouwkundig element

Postgebouw

Graslei 15-16, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier. Als bouwstijl werd gekozen voor de laatgotische stijl of Brabantse gotiek terwijl er ook renaissancekenmerken aanwezig zijn. Deze vormentaal werd gecombineerd met meerdere moderne bouwprocedés en eigentijdse materialen.