Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 50982 | Bouwkundig element

Moederklooster der zusters Sint-Vincentius à Paulo

Gitsbergstraat 17 (Hooglede)
Moederklooster van de congregatie der zusters van Sint-Vincentius à Paulo, opgetrokken in 1879. Na beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog vernieuwd in 1933 met behoud van een aantal oudere elementen. Klooster bestaande uit twee vleugels parallel aan de straat verbonden door twee haakse volumes. Kapel op kruisvormige plattegrond. Tuinmuur verfraaid met trapgeveltjes met heiligenbeelden. Statie van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën. Lourdesgrot.


ID: 50983 | Bouwkundig element

Directeurswoning en dorpswoningen

Gitsbergstraat 24 (Hooglede)
Directeurswoning van azijn- en cichoreifabrikant Van Canneyt, met vereenvoudigd uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis onder mansardedak met gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Deurrisaliet bekroond met driehoekig fronton. Interieurafwerking uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Links aansluitend voorheen azijnfabriek, nu twee dorpswoningen, waaronder een voormalige kantwinkel; enkelhuisplattegrond met in hal doorgeefluik naar bureel.


ID: 50922 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Hazewindstraat 20 (Hooglede)
Hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen aangeduid op de Atlas der Buurtwegen. Bestanddelen van verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken: ten noorden boerenhuis met kern van 1772 en een gevelparement uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, en ten oosten dwarsschuur met jaarsteen 1910. Ten westen, resten van meidoornhaag. Erftoegang ten zuiden.


ID: 50995 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve van Canneyt

Hazelstraat 35 (Hooglede)
Omwalde hoeve van Stevenist Van Canneyt, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met cirkelvormige configuratie en op de Atlas der Buurtwegen (1843) met de huidige opstelling.


ID: 50931 | Bouwkundig element

Villa

Hogestraat 172 (Hooglede)
Dieperin gelegen vrijstaand dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw in omhaagde en beboomde voortuin met hek; vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat) met houten kroonlijst op gekoppelde modillons.


ID: 50928 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hogestraat 52 (Hooglede)
Vrijstaand, neoclassicistisch herenhuis van 1880, opgericht door rentenier L. Van Issacker in omhaagde en beboomde tuin. Rechts ijzeren hek tussen twee pijlers dat leidt tot bijgebouw, heden garage.


ID: 50937 | Bouwkundig element

Notariswoning

Ieperstraat 49 (Hooglede)
Halfvrijstaande notariswoning uit het vierde kwart van de 19de eeuw, hersteld in 1922; drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat) met geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Links aansluitend aanbouw van één/twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rechts smeedijzeren hek naar grote tuin met onder meer beuken en kastanjelaars.


ID: 50933 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis

Ieperstraat 5 (Hooglede)
Neogotisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat) uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 50938 | Bouwkundig element

Herenhuis

Ieperstraat 51 (Hooglede)
Vrijstaand herenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw omgeven door tuin met links tuinmuur.


ID: 50935 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Ieperstraat 8 (Hooglede)
Brouwerswoning  van M. Vanderhaeghe-Tierssoone uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Verankerd parement van rode baksteen verfraaid met gele baksteen voor de rollagen.