Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 90393 | Bouwkundig element

Axpoelekruis

Aaltervoetweg (Ruiselede)
Houten veldkruis tegenover de Oudleikestraat, beschaduwd door vier linden. Het huidige kruis dateert van 1912 ter vervanging van een ouder. Naar verluidt zou dat hebben gestaan op het kruispunt met de Bambruggestraat. Volgens de overlevering weggenomen in 1797 tijdens de Franse Revolutie door de kruisduivels die zie de republikeinse verordening alle kruisen en dergelijke verwijderen. Het houten Christusbeeld zou jarenlang zijn bewaard op de zolder van "'t Waterkot" en na de inhuldiging van het nieuwe kruis aan de gevel zijn gehangen, in 1950 worden de vermolmde resten verbrand.


ID: 90398 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Abeelstraat 2 (Ruiselede)
Vrijstaande, lage woning met aansluitend landgebouw, volgens kadaster opgetrokken in 1902. Ligt op een plaats met toponiem "Panhuis" waar de Abeelstraat met een gevorkte afsplitsing aansluit op de Bruggesteenweg.


ID: 90401 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Abeelstraat 31 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning met voortuin, volgens kadastergegevens opgetrokken met werkhuis circa 1912. Laag dubbelhuis, oorspronkelijk met drie traveeën, het werkhuis rechts is nu in de woning geïntegreerd.


ID: 90428 | Bouwkundig element

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


ID: 90438 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Brandstraat 58-60 (Ruiselede)
Lage koppelwoning met nummer 60, volgens kadastergegevens oorspronkelijk één woning daterend van circa 1867. Opgetrokken in lokaal gebakken, roodbruine baksteen in een buitenoven gelegen achter de kerk.


ID: 90418 | Bouwkundig element

Herberg De Vlaamse Leeuw

Brandstraat 6 (Ruiselede)
Voormalige herberg "De Vlaamse Leeuw" of "De Zwarte Leeuw" op de hoek met de Haantjesstraat. Door het kadaster geregistreerd in 1896 maar de literatuur vermeldt de bouw circa 1875. Aanvankelijk bestaande uit het hoofdgebouw met links ervan een vrijstaand bijgebouw. Circa 1907 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd en het bestaande aan de straatkant met het hoofdvolume verbonden. Circa 1928 wordt ook het achterliggende bijgebouw met de woning verbonden.


ID: 90442 | Bouwkundig element

Villa

Brandstraat 95 (Ruiselede)
Vrijstaande woning gelegen in een ruime tuin. Volgens kadastergegevens circa 1867 gebouwd in opdracht van de familie De Roo wellicht als conciërgewoning, horend bij hun naastliggend domein (zie nummers 91-93). De bijgebouwen dateren van circa 1909.


ID: 90473 | Bouwkundig element

Afspanning 't Gentsche Veld

Bruggesteenweg 104 (Ruiselede)
Voormalige afspanning gebouwd circa 1900. Paalt aan het "Gentse veld" (Sint-Pietersveld) volgens De Flou in 1902 "Daar waar de Brandstraat en de Wytstraat samen komen…".


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 90444 | Bouwkundig element

Herberg 't Koopmanswelvaren

Bruggesteenweg 25 (Ruiselede)
Voormalige herberg "'t Koopmanswelvaren", houten bord met opschrift "KOOPMANS / WELVAART". Volgens De Flou is de naam afgeleid van een bewoner, reeds vermeld in 1529 als ".an eene straete die comt van Loy coopsmans naer de claphulle". Klaphulle is de naam van een gehucht op de plaats waar de steenweg de Klaphullebeek kruist.