Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 16698 | Bouwkundig element

Huis De Valk

Grote Markt 26 (Veurne)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1624 volgens jaartal uitgesneden in baksteenvulling van boogvelden van geveltopvensters.


ID: 16721 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis gedateerd 1909

Karel Coggelaan 29-31 (Veurne)
Neogotisch burgerhuis met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gedateerd 1909 door middel van muurankers.


ID: 16720 | Bouwkundig element

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.


ID: 16916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel met kerkhof

Kerkstraat (Veurne)
Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom, met omringend kerkhof met oude linde, afzomende dubbele rij linden waartussen voetpad, Sint-Apolloniakapelletje uit de eerste helft van de 20ste eeuw, toegangshek en roepsteen. Een oorlogsgedenkteken, heldenhuldezerkjes en een graf voor een Britse piloot herinneren aan beide wereldoorlogen. Laat-gotische kerk gebouwd eind 16de eeuw na vernieling van de vroegere kerk in 1593 tijdens de godsdienstberoerten. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd circa 1920 hersteld naar oorspronkelijk patroon onder leiding van architect J. Viérin. 18de-eeuwse calvarie tegen de toren.


ID: 16728 | Bouwkundig element

Hoeve Klokhof

Klokhofstraat 38 (Veurne)
Hoeve van 1903-1904 volgens jaartal van rechter stalzijgevel, gelegen aan kanaal Veurne-Duinkerke. Sluit nog aan bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie traditionele hoevetype en bouwtrant.


ID: 16730 | Bouwkundig element

Landhuizen Ter Linden en Torenhuis

Lindendreef 5-7 (Veurne)
Landhuis, gebouwd in 1906-1907 als tweewoonst naar een ontwerp van de Gentse architect Julien Leyns in opdracht van mevrouw Sylvie Lobelle, weduwe van Felix Vercruysse, zoals met inscripties in de hekpijlers vermeld. Het landhuis is gelegen in een deels beboomde tuin met gietijzeren hek aan straatzijde en koetshuis achterin de tuin.


ID: 17002 | Bouwkundig element

Hoeve Oostmolenhuis

Moeresteenweg 16A-B (Veurne)
Gebouwencomplex rondom in onbruik geraakte cichoreiast. Voorheen vermoedelijk kleine hoeve van 1837, aanleunend bij het langgestrekte type met woonhuis en aanpalende dwarsschuur rechts; losse, haakse paardenstal en wagenhuis.


ID: 16751 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Noordstraat 27 (Veurne)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Voor 1910, kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?) met 19de-eeuwse gevelordonnantie volgens oude foto; vernieuwd in 1910 naar ontwerp van J. Dumont (?).


ID: 201059 | Bouwkundig element

Windmolen Decroos

Palinghoekstraat 8 (Veurne)
De windmolen Decroos, doorgaans het Molentje Decroos genoemd, is een kleine standaardmolen met open voet, die functioneert als korenmolen.


ID: 16814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Enig voorbeeld in de kuststreek van een groots opgevat gotisch kerkgebouw waarvan alleen de koorpartij, de oostelijke transeptmuur en westelijke torenaanzet tot stand kwamen vanaf het tweede kwart van de 13de eeuw tot eind 14de eeuw. De westelijke torenaanzet vormt nu een vrijstaand volume in het Sint-Walburgapark: onafgewerkt gebleven gotisch westportaal van Balegemse kalkzandsteen, in 1720 ingericht tot waterreservoir. Voorts neogotische kerk, meer bepaald transept en schip naar ontwerp van A. Van Assche gebouwd en voltooid door architect J. Vinck in 1907. Het kerkgebouw omvat een vijfbeukig basilicaal schip van twee traveeën, een transept met traptorens op de hoeken en de bewaarde gotische oostelijke muur, de gotische koorpartij bestaande uit een hoofdkoor van vier traveeën met vijfzijdige sluiting en een kooromgang met drie kranskapellen ten oosten en twee kapellen op noord- en zuidzijde, en aansluitend bij het hoofdvolume onder meer een doopkapel.