Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12723 resultaten


ID: 27482 | Bouwkundig element

Kasteel ten Dijckbosch

Serpentsstraat 8 (Oudenaarde)
Monumentale villa in eclectische stijl van 1913 in beboomde tuin afgesloten door heg. Onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen en oeils-de-boeuf. Rechthoekig grondplan met ten westen, flankerende polygonale traptoren onder piramidaal dak met belvedère.


ID: 27664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Amelbergastraat 1 (Oudenaarde)
Pastorie, staand op een oud vroeger boerenerf waarvan het huis midden 19de eeuw werd vergroot. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit midden 19de eeuw, ingeplant opzij van ruime tuin, bij testament in 1897 geschonken aan de kerkfabriek om te dienen als pastorie. Aan de straat tuin afgesloten door bakstenen muur van 1909 en muur met hekwerk; een breed en smal ijzeren toegangshek, beide tussen bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaat.


ID: 27311 | Bouwkundig element

Badhuis Openbare Baden

Sint-Walburgastraat (Oudenaarde)
Openbare Baden, gebouwd in opdracht van O. Gevaert naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert, in 1902 ten zuiden van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Schermgevel in historiserende stijl met kantelenrij, volledig van Doornikse steen, drie traveeën en één bouwlaag geflankeerd door vierkante pijlers onder piramidaal dak.


ID: 27317 | Bouwkundig element

Hovenierswoning

Smallendam 39 (Oudenaarde)
Huis met voortuintje gebouwd voor hovenier Ch. Wackaeve in 1905. Bakstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak.


ID: 27321 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 6 (Oudenaarde)
Neo-Vlaamserenaissance-getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardeda met houten dakkapel, van 1908, naar ontwerp van architect J. Colpaert.


ID: 27760 | Bouwkundig element

Café De Wachtzaal

Steenbakkersstraat 1 (Oudenaarde)
Café gelegen in de vroegere stationsbuurt, namelijk naast de spoorlijn Kortrijk-Denderleeuw en nabij het sinds begin jaren 1980 verdwenen station van Ename. Hoekhuis van twee bouwlagen op spievormig perceel opgericht circa 1910.


ID: 27337 | Bouwkundig element

Huis Raepsaet

Tacambaroplein 5 (Oudenaarde)
Opmerkelijk en zeer beeldbepalend hoekpand op de splitsing van de Stationsstraat en de Beverestraat gebouwd in 1908-1909 in art-nouveau-getinte stijl naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Tegen rechtse hoek, afgerond Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met beeld en lantaarn, aangebracht in 1944.


ID: 27707 | Bouwkundig element

Hof ten Eede

Ten Eede 1 (Oudenaarde)
Achterin in bochtig verloop van de straat gelegen mooie vierkante semigesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen in de loop van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen naar verluidt in 1902 afgebrand en heropgebouwd op oude grondvesten. Verankerde gewitte bedrijfsgebouwen in U-vorm met gepikte plint onder doorlopend zadeldak rond gekasseid erf.


ID: 27781 | Bouwkundig element

Villa Maria

Tivolistraat 133 (Oudenaarde)
Gecementeerde onderkelderde villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond, onder overstekend zadeldak, van circa 1910 en opgericht op de meest verheven plek van de heuvelrug aan de straat met bijhorende beboomde tuin. Bouwtrant aanleunend bij de cottage-villabouw van circa 1900 aan de kust.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.