Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

236 resultaten


ID: 308865 | Archeologisch geheel

Motte Bergenmeersen

Nederkouter (Wichelen)
Het mottekasteel van de Bergenmeersen is vandaag volledig uit het landschap verdwenen. Ondanks de nivelleringswerken door de eeuwen heen kon tijdens de opgravingen nog een antropogeen ophogingspakket en de grachten worden herkend. De motte moet gesitueerd worden in de economische en juridische context van de 12de-eeuwse Heerlijkheid.


ID: 140192 | Archeologisch geheel

Heibeek

Rupeldijk (Willebroek)
Willebroek Heindonk Heibeek omvat een steentijdsite op een lichte verhevenheid in de Dijlevallei.


ID: 205752 | Archeologisch geheel

Site 't Hof en kasteel van Wingene

't Hof van Wingene (Wingene)
Voormalige heerlijkheid, in het bezit van de heren van Wingene. Het kasteelgoed is samen met de dorpskern van Wingene weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche in 1639. Het kasteel wordt afgebroken in 1788. In 1998 sporen van funderingen en muren gevonden tijdens opgravingswerken voor verkavelingsplannen.


ID: 28139 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Ghellinck

Kortrijkstraat 70, 104, 110A-C (Wortegem-Petegem)
Het kasteeldomein de Ghellinck vormt een voorbeeld van een kasteeldomein met authentieke elementen uit de 19de eeuw. Het domein omvat het park met zijn waterpartijen, brugjes, omgracht voorhof en brug met drie bogen van het verdwenen kasteel op een oude motte, de vroegere dienstgebouwen zoals de voormalige paardenstal en zadelmakerij, archiefzaal, oranjerie en bibliotheek, een bijgebouw in Doornikse steen, de vroegere conciƫrgewoning en de voormalige jachtopzichterswoning.


ID: 140137 | Archeologisch geheel

Het Moerken

Wuustwezel (Wuustwezel)
Wuustwezel Het Moerken omvat een uitgestrekt mesolithisch sitecomplex. Het is gelegen op een droge zandrug langs een natte depressie en is zeer goed bewaard in de nog aanwezige podzolbodem.


ID: 302888 | Archeologisch geheel

Hof van Nedergem

Jagers te-Voetlaan 52-54 (Zemst)
Nagenoeg intact bewaarde funderingsresten van een middeleeuwse omwalde site, vermoedelijk daterend uit de 14de eeuw, gevormd door een middelgrote vierkante donjon met waterput op de binnenkoer en een bijna vierkante ommuring binnen een circa 12 meter brede omgrachting.


ID: 84272 | Archeologisch geheel

De Holsteen

Holsteenweg (Zonhoven)
De Holsteen, een ensemble van een tiental enorme zandsteenblokken in het oostelijk gedeelte van de gemeente Zonhoven, wordt voor het eerst in 1862 vermeld in de wetenschappelijke literatuur.


ID: 301359 | Archeologisch geheel

Kolverenschans

Kolverenschansweg (Zonhoven)
De Kolverenschans in Zonhoven werd omstreeks 1604 door de lokale boerenbevolking opgericht om zich te beschermen tegen rondtrekkende bendes en legers tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De schans bleef in gebruik tot na 1713 en is een goed bewaarde archeologische site die nog steeds waarneembaar is in het landschap.


ID: 302309 | Archeologisch / Bouwkundig element

Zonnebeke Church Dugout

Ieperstraat (Zonnebeke)
Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.


ID: 300550 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Zottegem

Zottegem (Zottegem)
Deze zone omvat de historische stadskern van Zottegem.