Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

87663 resultaten


ID: 207471 | Bouwkundig element

Herberg 't Bloemgat

Bloemgatstraat 3 (Ardooie)
Herberg " 't Bloemgat". Eenlaagswoning met stalgedeelte, in witgeschilderde baksteenbouw, onder zadeldak in zwartgeglazuurde Vlaamse pannen. Een kaart bij het landboek van Meulebeke uit 1654-1656 geeft de herberg "Blomgadt" weer gelegen aan de zuidzijde van de straat.


ID: 207472 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Boncquetstraat (Ardooie)
Pijlerkapel op L-vormig grondplan in rode baksteen, onder vlakke afdekking (natuurstenen plaat), met dito voorliggend bloembakje met ijzeren hekwerk. Geflankeerd door cipres en Japanse kerselaar.


ID: 207473 | Bouwkundig element

Tabaksast

Bosstraat (Ardooie)
Tabaksast, gelegen aan de noordzijde van de voormalige hoevesite op nummer 3. Tabaksast op vierkant grondplan in lichtrode baksteenbouw onder betonnen tentdakconstructie met schouw.


ID: 207474 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Boterstraat 1 (Ardooie)
Boerenarbeiderswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de straat. Volgens kadaster opgetrokken in 1874, in opdracht van Eduard Vanbrabant, gekend als molenaar uit Ardooie. Eenlaagse woning in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 207476 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel

Brabantstraat (Ardooie)
Linde met driehoekige geschilderde houten boomkapel, op het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat en de Ommegangstraat.


ID: 207478 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Brabantstraat, Solwaterstraat (Ardooie)
Opgericht in 1998 ter vervanging van een ouder muurkapelletje, gebouwd na de bevrijding in 1944, uit dankbaarheid voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kapel wordt beschaduwd door een treurwilg. Open veldkapel in rode baksteenbouw onder zadeldak in Boomse pannen. Spitsboogtoegang met ijzeren hek met speerpuntbekroning.


ID: 207475 | Bouwkundig element

Werkmanswoning en atelier

Brabantstraat 1, 1A (Ardooie)
Rond 1864 wordt aan de westzijde van Polenplein nummer 13, toen bestaande uit twee kleine woningen uit het eind van de 18de of begin van de 19de eeuw, een derde woning (nr. 1) aangebouwd met kleine berging aan de straatzijde, eigendom van de Ardooise landbouwer Preneel Callewaert. In 1906 wordt het oostelijke stuk van de woning, door het kadaster als "werkhuis" benoemd. Eenlaagsbouw onder zadeldak.


ID: 207477 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Brabantstraat 59 (Ardooie)
Kleine woning van een bouwlaag en drie traveeën in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Ommuurde voortuin. Eenlaagswoning, opgetrokken in 1936 voor weduwe Alphonse Tommelin-Robays.


ID: 207480 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Brugsebaan 10 (Ardooie)
Eenlaagswoning, gebouwd circa 1932 ter vervanging van een ouder volume op deze plaats, pas geregistreerd bij kadaster in 1944, eigendom van Etienne de Jonghe d'Ardoye.


ID: 207479 | Bouwkundig element

Hoeve

Brugsebaan 4 (Ardooie)
Wordt weergeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve toegankelijk via de Nijverheidsstraat, erftoegang tussen twee nieuwe witgekalkte erfpijlers. Vrijstaande gerenoveerde hoevegebouwen in rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, rondom nieuw aangelegd erf in bestrating en grasperken. Ten oosten een stalvolume; ten zuiden een schuurvolume.