Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

87767 resultaten


ID: 200751 | Bouwkundig element

Kasteel van Muylem

Gentse steenweg 380 (Aalst)
Het kasteel van Muylem werd in 1897 opgetrokken door de familie Van Muylem in een combinatie van diverse neostijlen.


ID: 39 | Bouwkundig element

Zeepziederij Dhondt

Gentse steenweg 47 (Aalst)
Voormalige zeepziederij Dhondt, zogenaamd in 1812 - alhoewel andere gegevens naar circa 1880 wijzen - opgericht. De huidige gebouwen, gelegen rondom een binnenkoer achter een woonhuis aan straatzijde, dateren praktisch alle uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, met latere verbouwingen.


ID: 346 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskerk

Geraardsbergsesteenweg 79 (Aalst)
Zuidoostelijke georiënteerde moderne kerk, opgetrokken in 1934 naar ontwerp van architect V. De Smet, in Boomse baksteen en bedaking met schaliën.


ID: 40 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Geraardsbergsestraat 49 (Aalst)
Hoekhuisje (hoek Zavelput) van één bouwlaag met respectievelijk één en twee traveeën onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).


ID: 41 | Bouwkundig element

Stadswoning

Geraardsbergsestraat 53 (Aalst)
Huisje met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw met oudere kern.


ID: 354 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Gijzegem-Dorp 18 (Aalst)
Sober, alleenstaand dubbelhuis met voortuin; met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen rondom de tuin; aaneengesloten bakstenen gebouwen onder afgesnuite zadeldaken en zadeldak, met vernieuwde segmentboogpoort en voetgangersdeurtje.


ID: 353 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.


ID: 212435 | Bouwkundig element

Nationaal oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog

Graanmarkt (Aalst)
Het militaire oorlogsgedenkteken 'Oudleerlingen, de Troepenkinderen en legerpupillen' werd opgericht op de Graanmarkt, rechtover de ingang van de oud-Pupillenschool te Aalst, in 1921-1922. Het gedenkteken is het werk van beeldhouwer Marcel Rau, de architect was Georges Hendrickx en de steenhouwer Michel Verhulst.


ID: 42 | Bouwkundig element

Capucijnenklooster

Graanmarkt 1-3, 4-5 (Aalst)
Complex bestaande uit verschillende gebouwen met 17de-eeuwse traditionele kern en latere aanpassingen. De bepleisterde gevels vormden in de 19de eeuw een homogene straatwand.


ID: 43 | Bouwkundig element

Krijgsgevangenis en kazerne

Graanmarkt 5, Utopia 1 (Aalst)
Krijgsgevangenis en kazerne, naar ontwerp van de architecten Cornelis, Javaux en Teerlinckx , opgetrokken in 1840. Imposant hoekgebouw van twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapellen en fronton, in eclectische stijl.