Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12 resultaten


ID: 15279 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Staakkapel aan lindeboom

Arnhoutstraat, Bookmolenstraat (Sint-Niklaas)
Staakkapelletje, hangend aan een lindeboom. Rond de stam van de linde is een klein, rechthoekig bloembed met laag ijzeren hekje ingericht. 


ID: 15293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hof van Belsele

Belseledorp 108-110, 114-120, Kasteeldreef 13-17 (Sint-Niklaas)
Kasteeldomein Hof van Belsele of Bisschoppelijk kasteel, rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. Het geheel bestaat uit een kasteel met voormalig koetshuis en hovenierswoning. Bij het landhuis horen ook enkele grote burgerhuizen. De gebouwen zijn gelegen in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig.


ID: 15268 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Andreas- en -Gislenusparochie met tuin

Belseledorp 90 (Sint-Niklaas)
De pastorie van de Sint-Andreas- en -Gislenusparochie werd in 1851 gebouwd ten zuidoosten van de parochiekerk en is ontworpen door architect J. De Somme-Servais. Gelegen op het einde van een dreefje en voorafgegaan door een ommuurde, gekasseide koer. Achterin gelegen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. Links en rechts een aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder een plat dak. Pastorietuin aangelegd in landschappelijke stijl met een siervijver en brevierpad.


ID: 15282 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Staakkapel ter ere van Maria omgeven door lindes

Colliestraat (Sint-Niklaas)
Houten staakkapelletje ter ere van Maria. Rechthoekig bloembed met laag ijzeren hekje. Het geheel is omgeven door lindebomen.


ID: 15374 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Dries 68 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand burgerhuis met omgevende tuin en lage omheiningsmuur in neotraditionele stijl van 1907 naar ontwerp van architect Jules Goethals. Bakstenen lijstgevel met muurbanden van lichter gekleurde baksteen en voorzien van sierankers; zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 15286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Barbarakapel met geleide lindes

Heiakker, Kleemstraat (Sint-Niklaas)
Bakstenen kapel met rechthoekige beuk van één travee en driezijdige apsis, afgedekt door een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, voorzien van een neoclassicistisch getinte voorgevel. Voor de voorgevel staan vier gekandelaarde lindes.


ID: 76215 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Aimée met tuin

Hulstbaan 26 (Sint-Niklaas)
Alleenstaand kasteeltje in 1901 gebouwd door de familie C. De Bock-Bauwens, vormgegeven in een romantische stijl met speelse trapgevels, torenvormige risalieten en slanke hoekerkertjes, en gelegen in een mooi aangelegd park met vijver en ijzeren straathek met gemetselde pijlers. Rechts van het kasteeltje bevindt zich het voormalige koetshuis.


ID: 15339 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw ten Bosparochie met tuin

Pastorijstraat 31 (Sint-Niklaas)
Pastorie in beboomde en gedeeltelijk omwalde tuin met ijzeren hek aan arduinen pijlers met siervaasbekroning. Het gebouw is 1805 gedateerd. Achterin gelegen pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 15217 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jozefparochie met tuin

Tereken 5A-B (Sint-Niklaas)
Achterin gelegen alleenstaand burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en net zoals de kerk naar ontwerp van architect Edmond Serrure. Pastorie met voor- en achtertuin.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.