Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 9155 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Robijns

Oordegemkouter 46 (Lede)
18de-eeuwse semigesloten hoeve met traditioneel woonhuis, schuren, bediendenwoning en bakhuis gelegen rond een erf.


ID: 9120 | Bouwkundig element

Huis Verschelden

Stationsstraat 3 (Lede)
Het herenhuis te Lede werd ontworpen door Theophiel Présiaux aan het begin van de 20ste eeuw als directeurswoning van fabrikant Franciscus Verschelden, Het betreft een van de meest geslaagde creaties van Theophiel Présiaux en hoort bij zijn vroegst gekende bouwwerken in eclectische bouwstijl.


ID: 9171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Wanzeledorp 5 (Lede)
Voorheen éénbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel, met links geasfalteerde parking. De classicistische kerk van 1775 werd herbouwd en vergroot met een zuidelijke beuk in 1962, onder leiding van architect Roger van Driessche.


ID: 9173 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Watermolenstraat 1 (Lede)
De neoclassicistische pastorie werd gebouwd in het midden van de 19de eeuw. Aan het einde van de 19de eeuw trok de eerste pastoor in het pand. Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak heeft een gecementeerde gevel en plint. De tuin heeft een landschappelijke aanleg. Rechts van de entreepoort staat een éénlaags bijgebouw; vermoedelijk het oude koetshuis.


ID: 91545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Dassonville met tuin

Izegemsestraat 3 (Lendelede)
Fabriekswoning van de olieslagerij Dassonville, gekend als "Kasteel Dassonville". Opgetrokken in de periode 1910-1914 op de plaats van het 18de-eeuwse baljuwshuis van Lendelede. Verdwenen olieslagerij ten noorden. Omstreeks 1855 drijft Pieter of Petrus Dassonville handel in kolen en meststoffen. Landhuis, gelegen in de dorpskern ten noorden van de kerk, toegankelijk vanaf de Izegemsestraat (officiële toegang) en vanaf het Dorpsplein (meest gebruikte toegang). Ommuurde tuin strekt zich uit aan de westzijde van de fabrikantenwoning tot aan de Alfons Dassonvillelaan.


ID: 306591 | Bouwkundig element

Dorpskom Gaasbeek

Arconateplein, Donkerstraat, Onderstraat, Oude Winkelstraat, Winkelstraat (Lennik)
De beschermde dorpskom van Gaasbeek wordt gevormd door het bijna rechthoekige Arconateplein en strekt zich ten noorden en ten westen uit tot respectievelijk de Beek en de Molenbeek.


ID: 39937 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.


ID: 39926 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met ommuurd kerkhof

Donkerstraat (Lennik)
Mooi bakstenen kerkje met omringend kerkhof ingeplant aan de voet van een heuvelrug, met beboomd rechthoekig dorpsplein ten westen.


ID: 39986 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Lennik)
Heterogene zandstenen constructie, met zijn omgevend kerkhof ingeplant op de westkant van een heuvelrug. Resten van de romaanse kerk bleven behouden in de noordermuur van het schip en in het voorkoor.


ID: 39968 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursula

Frans Baetensstraat 50 (Lennik)
Neoclassicistisch gebouw van baksteen, midden 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een vorige Sint-Ursulakapel.