Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2036 resultaten


ID: 31694 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Molenstraat 26 (Alken)
Het betreft een semi-gesloten hoeve die gegroeid is uit een 18de-eeuwse constructie.


ID: 31703 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Oude Baan 87 (Alken)
Het semi-gesloten complex uit 1907 bleef op de verstening van de straatvleugel na goed bewaard.


ID: 31706 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Ridderstraat 10 (Alken)
De complete vakwerkvleugel is het enige bewaarde onderdeel van de voor het overige verdwenen achterliggende hoeve.


ID: 31705 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ridderstraat 7 (Alken)
Dorpswoning op een hoekpand met kleine voortuin. Alleenstaand enkelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak met schild aan de linkerzijde.


ID: 31719 | Bouwkundig element

Hoeve De Oude Vlieg

Steenweg 239 (Alken)
De Oude Vlieg is een semi-gesloten hoeve. Het complex omvat een 17de-eeuws woonhuis en een knechtenkwartier, paardenstal, bakhuis en dwarsschuur uit de 19de eeuw.


ID: 31725 | Bouwkundig element

Restant gesloten hoeve

Vliegstraat 35 (Alken)
De in de kern 18de-eeuwse resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is gelegen in de Vliegstraat, in het oude gehucht Roodstaart in het kwartier Hemelsveld.


ID: 301562 | Bouwkundig element

Dorpskom Leisele

Beverenstraat, Izenbergestraat, Leiseledorp, Veurnestraat (Alveringem)
De dorpskom van Leisele concentreert zich rond Leiseledorp, een gaaf bewaard rechthoekige plein met omlopende gekasseide dorpsstraat. Verder bestaat de dorpskom voornamelijk uit traditionele dorpsbebouwing uit het derde kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw.


ID: 15918 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kasteelhof

Roesbruggestraat 56 (Alveringem)
Nog deels omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom deels begrind, deels gekasseid erf. Ten noorden achter het boerenhuis, met knotwilgen afgezoomd overblijfsel van de omwalling. Zou oorspronkelijk dubbel omwald zijn geweest volgens de bewoners.


ID: 16376 | Bouwkundig element

Hoeve Steendam

Steendamstraat 7 (Alveringem)
De hoeve is een interessante getuige van het agrarisch bedrijf van voor de doorgedreven mechanisatie, waar de dwarsschuur fungeerde als essentieel nutsgebouw met een drieledige functie: als dorsvloer, schuur en wagenhuis.


ID: 135063 | Landschappelijk geheel

Brakwaterschorren langsheen de Schelde ten noorden van Antwerpen

Antwerpen, Zandvliet (Antwerpen), Doel, Kallo, Kieldrecht (Beveren)
De brakwaterslikken en schorren langs beide oevers van de Schelde staan onder invloed van het getijdenregime van de Schelde en zijn vroeger in cultuur geweest in de vorm van intensieve begrazing, getuige de nog aanwezige greppelpatronen en dijkstructuren in het gebied. De overgang van de rivier naar de slikken en verder naar de hogere schorren en dijken zorgt voor een zeer gradiëntenrijk landschap met een gevarieerde en zeldzame flora. Het polderdorp Doel wordt gekenmerkt door een geometrische aanleg die sinds 1612 niet meer gewijzigd werd. In de latere Prosperpolder gaan de ‘Antoniushoeve’, het ‘Groothof’, alsook de ‘Prosperhoeve’ allen terug tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Op een strategische locatie langs de Schelde werden tijdens de Tachtigjarige oorlog de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek gebouwd ter verdediging van Antwerpen.