2016 resultaten


ID: 130266 | Landschappelijk element

Op enen gezette gele kornoelje

Herpelstraat 27 (Zwalm)
De Gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje langs de Herpelstraat te Roborst, ten noorden van de dorpskern. De boom vormt een eenheid met het ganse omhaagde boerenerf (eind 19de - begin 20ste - eeuwse loonwerkerswoning), waarop hij indertijd is geplant voor de fruitproductie.


ID: 44012 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Meilegemstraat 62 (Zwalm)
Classicistisch herenhuis gebouwd in 1789 en gerestaureerd in 1856, hoofdgebouw geflankeerd door lagere zijtraveeën onder lessenaarsdak met oculus in de geveltop, dienstgebouwen U-vormig opgesteld.


ID: 130170 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte moerbei bij hoeve

Molenberg 4 (Zwalm)
De zwarte moerbei bevindt zich bij een voormalige hoeve langs de Molenberg, op de rand van de vallei van de Moldergembeek, tussen Sint-Denijs-Boekel en het Horebeeks gehucht Korsele. De moerbeiboom staat achter de tuinmuur op het erf en in de hoek van wat vroeger de boomgaard is geweest. Het betreft de dikste moerbeiboom van de Vlaamse Ardennen en één van de dikste van Vlaanderen.


ID: 45228 | Bouwkundig element

Pastorie Alle Heiligenparochie

Neerstraat 4 (Zwalm)
Dubbelhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak met ijzeren windvaan, rondboognis boven houten portaal, gebouwd naar ontwerp van J. De Bosschere uit 1905-06, voortuin afgesloten door muur en ijzeren hek.


ID: 45253 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Gangulphusparochie

Paulatemstraat 53 (Zwalm)
Dubbelhuis gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met links en rechts een aanbouw van één travee, gelegen in ommuurde tuin.


ID: 45350 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Denijs

Vredesplein 36 (Zwalm)
Driebeukige basilicale kerk met zeskantige houten kruisingstoren, ingeplant op een verhevenheid in een ommuurd kerkhof, ten westen calvariekapel in neoclassicistische stijl.