Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2036 resultaten


ID: 383 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Grote Baan (Aalst)
De eenvoudige wegkapel - ook Koortskapelleken genaamd - werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Achter een smeedijzeren hekwerk in een nog authentiek 18de-eeuwse behuizing bevindt zich de eveneens nog 18de-eeuwse altaaraankleding.


ID: 300680 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius Abt

Grote Baan (Aalst)
De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.


ID: 388 | Bouwkundig element

Herenhuis de Liser

Grote Baan 193 (Aalst)
Het laatclassicistisch herenhuis werd begin 19de eeuw in opdracht van Ferdinand de Liser verbouwd en uitgebreid. Op de plaats van dit gebouw stond een oudere constructie die voor de bouw gedeeltelijk moest worden afgebroken. Van deze oude constructie bleven enkele getuigen bewaard in het voormalige verblijf voor het huispersoneel en de kelders.


ID: 389 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Grote Baan 202 (Aalst)
De pastorie is een herenhuis uit 1866 met voortuin, bijgebouwen en achterliggende tuin. De woning werd gebouwd in opdracht en op kosten van pastoor E.H.C.L. De Feyter.


ID: 130407 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hofstade-Dorp (Aalst)
De vrijheidsboom bevindt zich op het dorpsplein van Hofstade, tegen de kerkhofmuur aan de westzijde nabij de toegang tot de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Volgens het ‘Liber Memoralis’ werd de boom op 22 november 1918 geplant, na de negenurendienst voor de gesneuvelde soldaten.


ID: 341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren met omgevend perk

Kapellekensbaan (Aalst)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Termuren werd opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, is gedateerd 1762 en is omgeven door een perk met lindebomen en een hardstenen kruisbeeld van 1929.


ID: 131553 | Landschappelijk element

Opgaande beuk bij woning Eeman

Kattestraat 9 (Aalst)
De opgaande beuk staat op de binnenplaats van de woning Eeman en vormt een harmonisch geheel met de rococo achtergevel van het stadhuis. De 28 meter hoge beuk heeft een omtrek van 4 meter.


ID: 99 | Bouwkundig element

Herenhuis met lijstgevel

Keizersplein 14 (Aalst)
Dit enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak dateert uit het tweede decennium van de 19de eeuw. Het huidige, decoratieve uitzicht wordt bepaald door een herbestemming van het burgerhuis tot een bankkantoor volgens een bouwaanvraag van 1927.


ID: 300839 | Bouwkundig element

Poort Hespenhandel

Keizersplein 16 (Aalst)
De 19de-eeuwse inrijpoort heeft een rondboogvorm en is uitgevoerd in geprofileerde hardsteen.


ID: 96 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Keizersplein 33 (Aalst)
Laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger, namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat, het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen. Herenhuis met drie bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak, met links, afzonderlijk deurrisaliet van twee bouwlagen onder plat dak.