Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 135064 | Landschappelijk geheel

Vlassenbroekse polder en polder van Kastel, Mariekerke en Sint-Amands

Mariekerke (Bornem), Baasrode, Grembergen (Dendermonde), Moerzeke (Hamme), Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands)
De polders van Vlassenbroek en Kastel bestaan uit alluviale gronden in een bochtig traject van de Schelde. De Roggeman is een historische Scheldegeul opgevuld met zandig en lemig materiaal. Het gebied ligt op de rand van een oostelijke uitloper van de Vlaamse Vallei met ten westen de stuifzandrug van Grembergen. Vanaf de 13de eeuw werden de broeken ingedijkt en omgezet in vruchtbaar weiland. Op de hoogste delen werden polders ingericht met smalle en langwerpige percelen en een slotennetwerk. Door gebrek aan onderhoud evolueerden de grienden op de schorren naar wilgenhakhoutbosjes. De hooilanden werden in veel gevallen opnieuw rietvelden. In Vlassenbroek en Sint-Amands is het oorspronkelijk karakter van de bebouwing nog vrij gaaf bewaard gebleven met de parochiekerken aan de Schelde, de kaaien en de vissershuisjes. Op de Schelde zijn nog enkele historische overzetten actief.


ID: 2072 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Appeldijkstraat 23 (Bornem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak opgericht in 1820 op kosten van de gemeente. Opgeknapt in 1978 .


ID: 127474 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein d'Ursel

Edmond Vleminckxstraat, Hingenebroekpolderdijk, Kasteeldreef, Kleine Hinckstraat, Koningin Astridlaan, Leopoldstraat, Louis De Baerdemaekerstraat, Notelaerdreef, Victor De Witstraat, Wielstraat, Wolfgang d'Urselstraat, Zijdeweg (Bornem)
Het kasteel van Hingene, in zijn classicistische vorm ontworpen door Giovanni Servandoni in het derde kwart van de 18de eeuw, vormde eeuwenlang de residentie van de familie d’Ursel.


ID: 2044 | Bouwkundig element

Schuur

Hendrik Muyshondtstraat 65 (Bornem)
De schuur aan de Hendrik Muyshondtstraat dateert uit het einde van de 18de eeuw en wordt gekenmerkt door horizontale beplanking.


ID: 1885 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Hingenesteenweg 99 (Bornem)
Gelegen in een met haagbeuk omgeven perceeltje met linden en berken, beneden het straatniveau, nabij de grens met Hingene. Gecementeerde en witgeschilderde kapel op rechthoekige plattegrond.


ID: 1901 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Kasteelstraat 35 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, gelegen in het noordoosten van het grafelijk domein langs de Oude Schelde. De kasteelgronden omvatten vooral bossen en weilanden.


ID: 2080 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee

Molenstraat 1 (Bornem)
Kapel geflankeerd door linden en gelegen tegenover het Tempeliershof op de dijkhelling; gebouwd circa 1870.


ID: 2056 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Pastoor Huveneersstraat (Bornem)
Kapel in neogotische stijl, opgericht rond de eeuwwisseling door de gezusters Muyshondt; circa 1988 door de gemeente hersteld.


ID: 302865 | Bouwkundig element

Verbindingsarm tussen Schelde en Oude Schelde

Sas (Bornem)
De oudst bewaarde mechanische sluis van België van 1589-1592, verbond de Oude Schelde met de Schelde en werd aangelegd om de Oude Schelde toegankelijk te maken voor de scheepvaart vanuit de Schelde.


ID: 2069 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Weertstraat 93A (Bornem)
Wegkapel gelegen nabij de grens met Bornem. Gebouwd in 1878 door toedoen van Isabella Teirlinck.