Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2065 resultaten


ID: 300285 | Bouwkundig element

Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving

Blijpoel, Scheldehout (De Pinte)
Nabij het landelijke dorpscentrum van Zevergem bevindt zich een oude dries, vanwaar de straten Scheldehout en Blijpoel vertrekken. De straat Blijpoel loopt verder tot aan de oude Scheldebocht.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 301407 | Bouwkundig element

Omgeving van hoeven

Alsemweg, Biezestraat, Ooststraat (Deinze)
Rurale omgeving Bachtenbulken liggend op de grens tussen het bulkenlandschap en het micro-open-field-landschap. In dit landschap bevindt zich historische rurale bebouwing.


ID: 38131 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinus- en Sint-Eutropiusparochie met tuin

Ardense Jagersstraat-Gottem 5 (Deinze)
Achterin gelegen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd in 1860. Aansluitend twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak. In de tuin nog enkele bijgebouwen van één bouwlaag onder een zadeldak. Het pand is gelegen in een grote tuin met landschappelijke aanleg en interessant bomenbestand.


ID: 301405 | Bouwkundig element

Dorpskom Hansbeke

Begijnhoflaan, Doornbosstraat, Hansbekedorp, Kerkakkerstraat, Lindestraat, Melkerijstraat, Merendreestraat, Vaartstraat, Voordestraat (Deinze)
De dorpskom van Hansbeke wordt in het zuiden begrensd door de spoorweglijn Brugge-Gent en is gecentreerd rond de straat Hansbekedorp, de centrale noord-zuid-as van het dorp die loodrecht ten opzichte van de spoorweglijn loopt.


ID: 35028 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.


ID: 131947 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Boerestraat 9 (Deinze)
De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn en hulst omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.


ID: 35075 | Bouwkundig element

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.


ID: 38057 | Bouwkundig element

Privé-polikliniek dokter Martens

Emiel Clauslaan 136 (Deinze)
Voormalige privé-polikliniek van dokter Martens, eerste specialist inwendige ziekten en dieetleer, gebouwd door architect Henry van de Velde in 1932. Ingeplant te midden van een omhaagde tuin tegenover zijn woning. Opmerkelijk gebouw in nieuwe zakelijkheid, een voorbeeld van het zuiver functionalistisch bouwen uit die tijd. Gebouw op L-vormige plattegrond, van okerkleurige baksteen met één bouwlaag onder plat dak.


ID: 130821 | Landschappelijk element

Astenedreef

Gampelaeredreef, Parijsestraat (Deinze)
De Astenedreef, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Astene, vormt de verbinding tussen de hoeve Goed te Gampelaere (ten westen) en de kasteelhoeve Goed te Breeschoot (ten oosten). De dubbele dreef is beplant met grootbladige linde of zomerlinde.