Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2036 resultaten


ID: 34718 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 45 (Aalter)
Dit herenhuis werd gebouwd door baljuw Pieter Roelandts in 1774 met typerende gevelordonnantie en bewaard interieur. Het alleenstaande herenhuis is gelegen in een tuin verfraaid met een magnolia en een oude hulst en aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk en een hek tussen bakstenen pijlers. De beschilderde bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand is zeven traveeën breed en omvat twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met klokkenstoel.


ID: 34712 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Stationsstraat 6 (Aalter)
Dit herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, werd in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl in opdracht van de laatste baljuw van het Land van de Woestijne. In de verankerde linkerzijgevel wijzen sporen van muurvlechtingen op een oudere kern. Links van het huis geeft een ijzeren tuinhek toegang tot een achterliggende tuin.


ID: 33377 | Bouwkundig element

Witte Huys

Veldstraat 16 (Aalter)
Binnen de context van landelijke dorpsbebouwing bezit deze 18de-eeuwse herenwoning in rococostijl een monumentaal en prestigieus voorkomen met exclusief karakter. Typerend voor dergelijke 18de-eeuwse woning is de symmetrische dubbelhuisopstand en een volume van twee bouwlagen dat vijf traveeën breed is.


ID: 34775 | Bouwkundig element

Romp van de Teerlingmolen

Weibroekdreef (Aalter)
Romp van een stenen grondzeiler, Teerlingmolen genaamd, rond 1854 opgetrokken als oliewindmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In 1882 werd tegen de molen een aanbouw gerealiseerd voor een stoommachine.


ID: 135002 | Landschappelijk geheel

Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter

Aarschot, Gelrode (Aarschot), Betekom (Begijnendijk), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
De Demervallei van Aarschot tot Werchter is een belangrijk open ruimtegebied van Vlaanderen. Binnen de vallei zijn vele kleine reliëfverschillen die gevormd zijn in de historische riviervallei. Ook zijn er verschillende zandige opduikingen waar reeds in de steentijd bewoning was en waar op enkele plaatsen hoeves en later kastelen zich op vestigden: hoeve Nieuwland, Kasteel Nieuwland, Kasteel van Rivieren, Rega’s hof en het Bruggenhof. Ten zuiden van de vallei liggen enkele Diestiaanheuvels.


ID: 308979 | Landschappelijk element

Eikelberg

Gelrode (Aarschot)
De Eikelberg (in het zuidwesten van de gemeente Aarschot) is een circa 48 meter hoge heuvel behorende tot de Formatie van Diest. In de Eikelberg was een bescheiden steengroeve van ijzerzandsteen aanwezig. De vegetatie bestaat uit eiken-berkenbos en struikheide.


ID: 301677 | Bouwkundig element

Omgeving Amerstraat en Bogaardenstraat

Amerstraat, Bekaflaan, Bogaardenstraat, Gasthuisstraat (Aarschot)
De Bogaardenstraat bevindt zich in het centrum van Aarschot ten noorden van de Demer aan de Hoogbrug en maakt deel uit van de historische verbindingsweg Diest – Lier die in de loop der tijden meermaals van naam veranderde.


ID: 122156 | Bouwkundig element

Begijnhof, Aarschot

Begijnhof 15-21, Statiestraat 1 (Aarschot)
In 1259 schonken Hendrik III van Brabant en Aleydis van Bourgondië hun schuur en omgeving voor de oprichting van een nieuw begijnhof, dat zich verder uitbreidde, rondom een plein, in de nabijheid van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 301678 | Bouwkundig element

Bakkerij Stalmans met neorenaissancepui

Bogaardenstraat 22 (Aarschot)
De voormalige bakkerij Stalmans opgetrokken in de vroege jaren 1920 is een historisch waardevolle getuige van de wederopbouw van Aarschot na de gewelddadige verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302297 | Bouwkundig element

Bankgebouw J. Nagels

Bogaardenstraat 23 (Aarschot)
Het bankgebouw met privéwoning werd pas in 1927 opgetrokken, wat vrij laat is in vergelijking met de omringende wederopbouwpanden. Dit late tijdstip en het feit dat het een prestigieuze financiële instelling betrof, is vermoedelijk de verklaring voor de afwijkende stijl die gehanteerd werd.