Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

57 resultaten


ID: 133173 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zwarte els

Sint-Hubertusstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De hakhoutstoof van zwarte els bevindt zich in het zuidelijk deel van een klein hakhoutbosje van es, els en wilg. Ten zuiden van de stoof ligt een hooiland. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133039 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde

Spaanse Lindebaan 151 (Grimbergen)
Zichtbaar van op de openbare weg, staat in een private tuin langs de Spaanse lindebaan, een mooi ontwikkelde Zilverlinde. Hij is enorm en hierdoor beeldbepalend. Op het moment van de inventarisatie had de boom een stamomtrek van bijna 4 meter en een totale hoogte van 30 meter.


ID: 133136 | Landschappelijk element

Beukendreef

Steenpoeldreef (Grimbergen)
De dreef van gewone beuk vertrekt van aan het Kasteel d'Overschie en staat haaks op de dreef in de Vorststraat. De weg van de Steenpoeldreef ligt ten noorden van de bomenrijen. In de dreefzate bevindt zich een half verhard pad. De bomen hebben in de rij een plantverband van zeven meter. Ook tussen de twee bomenrijen is het plantverband zeven meter. De meest oostelijke boom van de zuidelijke rij heeft een omtrek van 272 centimeter.


ID: 133225 | Landschappelijk element

Paardenkastanjedreef bij domein van Borcht

Ter Tommendreef (Grimbergen)
De dreef tussen de Borgtstraat en Leopold Luypaertstraat en de Vilvoordsesteenweg behoort tot het voormalige domein van Borcht. Het huidige domein is een relict van het vroeger grotere domein. Het zuidelijk deel van park in landschappelijke stijl werd midden de twintigste eeuw verkaveld voor residentiële woningen. De Ter Tommendreef is een onderdeel van één van de oorspronkelijke oprijlanen van het Domein van Borcht of Hof Ter Tommen.


ID: 133066 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
Aan beide zijden van de gekasseide Tommestraat staat een rij knotwilgen. Er zijn minstens drie generaties bomen aanwezig. De bomen worden cyclisch geknot.


ID: 133067 | Landschappelijk element

Jonge knotwilgenrij

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
Jonge knotbomenrij van schietwilg. Het betreft een vrij volledige rij knotbomen in de straatberm.


ID: 133174 | Landschappelijk element

Knotbomenrij langs oever Maalbeek

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De knotbomenrij bestaande uit diverse soorten strekt zich uit op de linker oever van de Maalbeek, stroomopwaarts de Tommenmolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133175 | Landschappelijk element

Opgaande populier

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De vrijstaande populier staat op de linker oever van de Maalbeek, een tiental meter stroomopwaarts de Tommenmolen. De boom heeft mogelijk een bakenfunctie in het waterpeilbeheer van de watermolen. Het betreft een oude kloon van populier. De boom is beeldbepalend in de Tommenmolenstraat.


ID: 133064 | Landschappelijk element

Schermboom bij bakoven aan Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)
Bruine beuk ten zuiden van de bakoven. Solitaire boom in kasseivergadering met een zware beschadiging aan de stam. Mogelijk gebruikt in functie van houtbevoorrading van de bakoven op de site van de Tommenmolen.


ID: 133176 | Landschappelijk element

Schaduwhakhout bij Tommenmolen

Tommenmolenstraat 18 (Grimbergen)
Het hakhout van balsempopulier staat op de rechter oever van de Maalbeek. Het bevindt zich net ten zuiden van de Tommenmolen, over een lengte van ongeveer 15 meter. De schaduw van het hakhout werpt een schaduw over het watermolenrad. Een schaduwboom of hakhoutstoof bij een watermolenrad heeft als functie het rad te beschermen tegen uitdroging door de zon. De schaduw zorgt voor een donkerder en vochtiger microklimaat waardoor het hout van het rad beter bewaard blijft.