Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 200969 | Bouwkundig element

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.


ID: 200970 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Adinkerke met Brits ereperk

Heldenweg (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf eind september 1914, als uitbreiding van het bestaande kerkhof van Adinkerke. De begraafplaats omvat ook een Brits militair ereperk. De gebogen voormuur is uitgewerkt in de vorm van een arcade met gekoppelde rondboogopeningen op hardstenen deelzuiltjes, met centraal een hogere toegangspoort onder puntgevel met tweeledig smeedijzeren hekken. De graven zijn doorgaans in dubbele rijen aangelegd.


ID: 200966 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats De Panne

Kerkstraat (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf januari 1918. De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, met rechthoekige perken die geometrisch zijn aangelegd rond een centrale vlaggenmast. De rijen graven zijn meestal dubbel, rug aan rug, aangelegd, met aanplantingen ertussen.


ID: 200974 | Bouwkundig element

Adinkerke Military Cemetery

Kromfortstraat (De Panne)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van N.A. Rew. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en specifieke grafstenen voor Britse, Duitse, Tsjechische, Russische en een Egyptische dode.


ID: 212733 | Bouwkundig element

Betonnen schuilplaats Repos St. Elisabeth

St.-Elisabethlaan (De Panne)
In oorsprong geallieerde betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter opnieuw wordt gebruikt en aangepast.


ID: 200967 | Bouwkundig element

Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning

Veldstraat 15 (De Panne)
In 1921 startte Valère Verhaeghe (1893-1971) in Adinkerke zijn eigen constructiewerkhuis op. De bijhorende woning dateert van 1922.


ID: 200964 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw L' Escale

Zeedijk 73 (De Panne)
Karel-Jozef Verwilghen (Genk) vroeg de Brusselse architect Jean-Jules Eggericx in 1926 om een appartementsgebouw op de Zeedijk van De Panne te ontwerpen. De sobere puntgevel contrasteerde duidelijk de links aanpalende villa in cottagestijl.


ID: 200727 | Landschappelijk element

Dries van Merendree

Biezestraat (Deinze)
De dries van Merendree ligt op de zandige gronden aan de noordoostelijke zijde van de 500 meter brede alluviale vlakte van de Kale. De Kalevallei buigt in Merendree in noordoostelijke richting naar Vinderhoute. Het betreft een micro-open-fieldgebied dat niet is kunnen uitgroeien tot een typisch open kouter.


ID: 212439 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Geo Vindevogel

Kongoplein (Deinze)
Dit monument herdenkt de burgerslachtoffers van Tweede Wereldoorlog en voornamelijk diegenen die op 25 mei 1940 sneuvelden. De sokkel, de panelen en het muurtje zijn door architect Romain van Assche ontworpen. Het bronzen beeld is het werk van Geo Vindevogel.