Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 212440 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Heilig Hart

Leernsesteenweg (Deinze)
Neobarokke gedenkkapel van het Heilig Hart als oorlogsmonument en vrijheidsboom voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gebouwd in 1921.


ID: 212438 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument De Puinruimer

Markt (Deinze)
Oorlogsmonument genaamd de 'Puinruimer' of 'Piocheur', voor de gesneuvelden, de burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van beide Wereldoorlogen van de stad Deinze. De beeldhouwer van dit herinneringsteken is Antoon Van Parys.


ID: 212441 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Slag om Vinkt

Martelarenplein (Deinze)
Oorlogsmonument Tweede Wereldoorlog, memoriaal bestaande uit eremuur met monument, gesmeed toegangshek, een ereperk van kruisen en een memoriealtaar op het gemeentelijk kerkhof voor de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardense Jagers bij de Slag om Vinkt in mei 1940.


ID: 200779 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Wivina

Begijnhoflaan 36 (Dendermonde)
Gebouwd samen met het aanpalende huis nummer 34 circa 1637-1638 in opdracht van het begijnhofbestuur aan de onbebouwde westzijde van het begijnhof. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak met vernieuwd dakvenster met tuitgeveltje.


ID: 200514 | Bouwkundig element

Waterpomp ontworpen door Pieter Jozef Taeymans

Markt (Dessel)
Circa 1842 plaatsing van een eerste openbare waterpomp op de Markt; in 1876 vervangen door de huidige arduinen pomp naar ontwerp van P.J. Taeymans.


ID: 200667 | Bouwkundig element

Semigesloten hoevecomplex Groot Terherken

Netelbroekstraat 1 (Diepenbeek)
De dwarsschuur in vakwerk wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1851 als onderdeel van een bestaand, eertijds omgracht, hoevecomplexals dat als Groot Terherken bekend staat.


ID: 200389 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Sint-Rochusstraat (Diepenbeek)
De Sint-Rochuskapel dateert in zijn huidige vorm uit 1850, maar het schijnt een veel oudere stichting te betreffen. In 1626 zou er al sprake zijn geweest van een kleine hut, met een niet-geconsacreerd altaar.


ID: 200657 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster

Wijkstraat 16 (Diepenbeek)
Het hoofdgebouw van 1888, met knipvoeg gevoegde neogotische baksteenbouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits en bekronend ijzeren kruis met windhaan.


ID: 126646 | Bouwkundig element

19de-eeuwse verdedigingsgordel Diest

Allerheiligenberg 42, Antwerpsestraat, Fort Leopold, Leuvensestraat (Diest)
Historisch dient de vesting van Diest gesitueerd in het kader van de nationale defensiepolitiek waarbij Diest een spilfunctie kreeg toebedeeld bij de verdediging van de pas opgerichte Belgische staat.


ID: 200066 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Demerstraat 30 (Diest)
Herenhuis van twee bouwlagen en acht traveeën, met een minstens tot de 18de eeuw opklimmende kern. Laat 19de-eeuwse koetshuis en vormelijk identieke houtopslagplaats.