Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 208913 | Bouwkundig element

Expo '58-paviljoen van Canada

Collegelaan 30 (Genk)
Het voormalig Canadees paviljoen uit 1956-1958 is een voor Limburg en Vlaanderen vrij unieke getuige van de wereldtentoonstelling van Brussel 1958. Het was een project van Canada, in 1959-1960 heropgebouwd als lyceum in Genk.


ID: 205812 | Bouwkundig element

Sportcentrum

Emiel Van Dorenlaan 144 (Genk)
Het eerste ontwerp van het Sportcentrum van Genk dateert van 1963. Opdrachtgever was het stadsbestuur van Genk. Ingeplant in de bossen langs de Emiel Vandorenlaan, zou het oorspronkelijk deel uitmaken van een volledig ‘sportdorp’.


ID: 201202 | Bouwkundig element

Hoofdcomplex van de mijn van Winterslag

Evence Coppéelaan 87-89 (Genk)
Gebouwen opgetrokken uit bak- en natuursteen, op een breukstenen sokkel. Gevels in neotraditionale en neoclassicistische stijl, met gebruik van de voor deze stijlen typische ornamenten.


ID: 212463 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Antwerpsesteenweg (Gent)
In een cirkelvormig bloemenperk werd in 1926 een herdenkingsmonument geplaatst ter ere van de gesneuvelden, opgeëisten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Sint-Amandsberg. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.


ID: 200818 | Bouwkundig element

Pomp van 't  Zand

Brusselsepoortstraat (Gent)
Monumentale “pomp van ’t Zand”, gelegen op de voormalige plaats "ten cruce" of "aan het kruis" genoemd naar het kruis dat zich daar in de middeleeuwen bevond. Na de supprimering van verscheidene waterstraatjes naar de Schelde, werd het kruis in 1835 vervangen door een waterput met een monumentale pomp. De stad liet een put boren door meester, metser J.B. Hosten en stadsarchitect L. Roelandt ontwierp als hulde aan het pas opgerichte koninkrijk België een militaire praalpomp. De uitvoering van het ontwerp, goedgekeurd op 11 mei 1836, werd toegewezen aan steenkapper P. Parmentier.


ID: 200806 | Bouwkundig element

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.


ID: 200908 | Bouwkundig element

Omheiningsmuur Prinsenhofkasteel

Burgstraat 46, Prinsenhof, Sanderswal (Gent)
Van de omheiningsmuur van de grafelijke en vorstelijke residentie Prinsenhof, in oorsprong met een middeleeuwse opperhof- en neerhof configuratie, zijn nog restanten bewaard, zowel van het noordelijk deel in het verlengde van de Donkere Poort en van het westelijk en zuidelijk deel in de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Aan Prinsenhof is ook een omheiningsmuur bewaard, die één van de binnenmuren van het Prinsenhof flankeerde.


ID: 200979 | Bouwkundig element

Architectenwoning Charles Hoge

Congreslaan 2 (Gent)
Voormalig woonhuis van architect Charles Hoge uit 1929. Bakstenen hoekpand van drie bouwlagen onder een zadeldak met twee traveeën langs de Congreslaan en twee traveeën langs de Onafhankelijkheidslaan, de hoek wordt door een hoektoren geaccentueerd. Typisch voor de romantische stijl van Hoge is het vrije en diverse gebruik van in- en uitspringende erkers, ongelijke traveeën, dakkapellen en verschillende daken.


ID: 200765 | Bouwkundig element

Pontbrug

Drongenplein (Gent)
Een betonnen brugje uit 1926-1927 verbindt het dorpsplein met de overkant van de Leie. De brug werd gebouwd ter vervanging van één van de drie veren aan de Leie, die voor de aanleg van de Drongensesteenweg de enige verbinding met Gent vormden.


ID: 200767 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Drongenplein (Gent)
Ten westen van het Drongenplein, voor de ingang van de abdij, bevindt zich een oorlogsmonument, plechtig ingehuldigd in 1922. Het bronzen beeldhouwwerk in reliëf van Domien Ingels is gevat in een architecturale omlijsting van zandsteen met herdenkingsteksten aan beide Wereldoorlogen.