896 resultaten
ID: 200735 | Bouwkundig element
Dublinstraat 26-28 (Gent)
Lage bakstenen, rechthoekige in elkaars verlengde liggende gebouwtjes met zadeldak en segmentbogig afgedekte ramen met kleinhouten.
ID: 200959 | Bouwkundig element
Dukkeldamstraat (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Deze Gentse Elektriciteitsdienst kent in het begin van de jaren 1930 een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Hiervoor verkiezen ze een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Deze elektriciteitscabine, toegeschreven aan architect De Bondt, is opgevat als een bakstenen hoekpand, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak.
ID: 200812 | Bouwkundig element
Gasmeterlaan (Gent)
Gashouders zijn ruimten voor het bewaren van gas en dienen als buffer tussen productie en verbruik. De laatste twee nog overgebleven gashouders van Gent dateren van 1880, opgericht door de Gasmaatschappij van Gent. Het zijn identieke natte gashouders met een capaciteit van elk 10.000 kubieke meter. Contextwaarde bepaald door de unieke ligging van deze technische relicten langs de Verbindingsvaart, hét symbool van de industriële expansie te Gent in de 19de eeuw.
ID: 201463 | Bouwkundig element
Gouvernementstraat 20 (Gent)
13de-eeuwse kelder in Doornikse steen, oorspronkelijk behorend tot het woonhuis van Symoen Rym.
ID: 200819 | Bouwkundig element
Groentenmarkt (Gent)
De pomp in empirestijl, opgericht in 1812, is een werk van Van de Cappelle naar tekeningen van de Broe: zij heeft de vorm van een obelisk met onderaan twee halfronde waterbekkens waarin het water vloeide dat langs beide zijden uit bronzen maskers toegevoerd werd.
ID: 200796 | Bouwkundig element
Grootkanonplein (Gent)
Het Groot Kanon, ook bekend of vermeld onder de naam Grote of Dulle Griet en Rode Duivel, is een volledig gesmeed kanon bestaande uit een loop en een kamer van gesmede banden. Vermoedelijk geschut midden 15de eeuw vervaardigd voor de hertogen van Bourgondië, en op grond van de gelijkenis met het in Edinburg bewaarde kanon waarschijnlijk eveneens te Bergen vervaardigd. In 1783 werd het Groot Kanon op drie arduinen voetstukken geplaatst, versierd met festoenen, op het pleintje waar het nu nog steeds rust.
ID: 200839 | Bouwkundig element
Ham 68 (Gent)
De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. De plannen voor de turbinezaal werden in 1930 goedgekeurd. Grote zaal opgebouwd in vakwerk met gebruik van verschillende materialen, meer bepaald baksteen, beton en geklonken metaalconstructie. De architecturale vormgeving sluit aan bij de art deco.
ID: 200809 | Bouwkundig element
Isabellakaai (Gent)
In de loop van de 16de eeuw kreeg Gent nieuwe stadsmuren. De oude middeleeuwse versterkingen maakten plaats voor het modernere bastionstelsel. Ook nog niet ommuurde delen van de stad werden toen in het nieuw beschermingssysteem opgenomen. Aan het eindpunt van de Schelde richtte men twee uitkijktorentjes in zandsteen op, waaronder de "Peperbus".
ID: 201051 | Bouwkundig element
Klein Raamhof 8 (Gent)
Het neoclassicistisch schoolgebouw aan Klein Raamhof werd in 1900 gebouwd als meisjesschool en bewaarschool, naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe. Het bakstenen gebouw telt negen traveeën en twee bouwlagen onder een laaghellend zadeldak.
ID: 206839 | Bouwkundig element
Kortrijksepoortstraat 240 (Gent)
De woning Renson dateert van 1912 en is ontworpen door architect Georges-Beloni Verenghen. De gevel in witte baksteen is in de onderste bouwlaag bekleed met een parement in blauwe hardsteen, dat de vorm van de geveldoorbrekingen volgt. Eind 1913 krijgt Van huffel van de juffrouwen Renson de opdracht de inkomruimte en de eetkamer te ontwerpen.