Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200981 | Bouwkundig element

Dokterswoning De Stella

Krijgslaan 159-161 (Gent)
Geschilderd bakstenen hoekpand gelegen langs de Krijgslaan. Het huis werd opgetrokken voor dokter De Stella in 1932 door Paul Monnier in cottagestijl. Het pand telt langs de krijgslaan drie ongelijke traveeën over twee bouwlagen onder een mansardedak.


ID: 200770 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Drongen: stallen

Lange Steenstraat 20-50, 20A (Gent)
Doorgaans worden deze fragmenten beschouwd als elementen van de oude kloostergang van de abdij van Drongen. Het lijkt er veeleer op dat de hier betreffende vleugel een overblijfsel is van de voormalige stalgebouwen.


ID: 200934 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Ledebergplein (Gent)
Op een natuurstenen voetstuk met links en rechts een soldaat staat een bronzen Nike met lauwerkransen in de hand. Het brons is van de hand van Ed. Vereylen. Aan de voorzijde werd een wapenschild aangebracht met eronder een opschrift. Het volledige monument en zeker de Nike straalt de strenge geest van de art deco uit. De symmetrie is perfect.


ID: 200749 | Bouwkundig element

Kerkhof en neogotische kerkhofgalerij

Mariakerkeplein (Gent)
Kerkhof met neogotische galerij, gerealiseerd vanaf 1873. De ommuring met galerij werd voltooid in 1876 en uitgevoerd door bouwmeester L. Gildemyn volgens ontwerp van architect Baron Jean de Bethune. De overdekte gaanderij bestaat uit twee haaks staande vleugels onder zadeldak met schaliën bedekt.


ID: 212462 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Meersemdries (Gent)
Het oorlogsmonument zogenaamd Heldenhulde, naar ontwerp van ontwerp van Domien Ingels en Fritz Coppieterswerd, werd op 17 september 1922 ingehuldigd. Bronzen engel met opgeheven lauwerkrans op monumentaal natuurstenen voetstuk, verdwenen gehistoriseerde bronzen reliëfhand.


ID: 200746 | Bouwkundig element

IJzeren voetgangersbrug

Nieuwevaart (Gent)
De ijzeren vakwerkbrug voor voetgangers dateert uit de Eerste Wereldoorlog, en verbindt de Frans van Ryhovelaan met de Wondelgemstraat met op de bordestrappen bewaarde gietijzeren gecanelleerde en van siermotieven voorziene gaslantaarns met dubbele arm. Het betreft een geklinknagelde balkbrug met halfparaboolvormige vakwerkliggers van 12 vakken.


ID: 200953 | Bouwkundig element

Elektrisch onder-/omvormingsstation

Nieuwewandeling 2A-B (Gent)
Het onderstation maakt deel uit van de toenmalige stedelijke openbare elektriciteitsproductie en -distributie die vanaf 1924 op grootschalige wijze op gang kwam met de bouw van de elektriciteitscentrale aan de Ham. Het is een voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit het vroege interbellum, ontworpen door Jan-Albert De Bondt, bouwmeester van de overheid,


ID: 200968 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van Marcel Storrer

Onafhankelijkheidslaan 15 (Gent)
Rijhuis in het Gentse Miljoenenkwartier naar ontwerp van Marcel Storrer, van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in een mengstijl tussen art deco en cottage.


ID: 200766 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit werd gebouwd op de noordhoek van het terrein in 1937-38 ter gelegenheid van het eerste eeuwfeest van de jezuïeten in Drongen.


ID: 200971 | Bouwkundig element

Villa Virginie Henderick - Carpentier

Paul de Smet de Naeyerplein 1-3 (Gent)
Beeldbepalend pand uit 1932 in zakelijke baksteenstijl van de hand van Geo Henderick. Hoekpand bestaande uit drie traveeën langs de Paul de Smet de Naeyerplein en twee traveeën langs de Congreslaan verbonden door een afgeronde hoektravee. Het pand kenmerkt zich door lijstgevels met opeenvolgende in- en uitspringende volumes over twee verdiepingen, uitlopend in een zadeldak en balkons.