Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

896 resultaten


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Valvekenshoeve

Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.


ID: 200132 | Archeologisch / Landschappelijk element

Omwalling en site Kasteel Van Roost

Roostweg (Haacht)
In 1828 werd het kasteel van Roost afgebroken, het neerhof brandde af in 1833. De buitenste slotgracht is het enige element waarvan na de opgravingen van 1982-1983 nog fragmenten zijn zichtbaar gebleven, met name de noordwestelijke en zuidoostelijke zijden.


ID: 200277 | Bouwkundig element

Dubbele schutsluis en sluiswachterswoning

Sas 3 (Haacht)
Na twaalf jaar werk en herhaalde tegenslagen kon het kanaal in 1763 eindelijk in gebruik genomen worden. Het telde vijf sluizen. In de onmiddellijke omgeving staat de oorspronkelijke en vrij goed bewaarde sluiswachterswoning in classicistische stijl.


ID: 200660 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Halen

Liniestraat (Halen)
De beboomde begraafplaats wordt afgesloten door een straathek op bakstenen voet met dekstenen en gootmonden van blauwe hardsteen. Een afgeronde, ontdubbelde trappenpartij met 4 treden leidt naar de hoger gelegen dodenakker met sobere aanleg.


ID: 200349 | Bouwkundig element

Pannenfabriek De Panoven

Panovenstraat 45 (Halen)
De pannenfabriek gelegen in Loksbergen is een zeldzaam geworden voorbeeld van een gemechaniseerde pannenbakkerij uit het interbellum met een paapoven en met de praktisch volledig bewarde voorbewerkingsfase en opvallende transportsystemen.


ID: 200091 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostercomplex van de sacramentinen

Cypriaan Verhavertstraat 172-174 (Halle)
In 1911 en 1935 gebouwde klooster van de sacramentinen, in een eclectisch geïnspireerde late neogotiek door de Halse architect Sencie. Goed bewaard kloostercomplex en ommuurde kloostertuin met boerderijvleugel en weiland met relicten van een hoogstamboomgaard.


ID: 200192 | Bouwkundig element

Kapel Mariahof

Dekenstraat (Halle)
De kapel bestaat uit een arduinen pijler, op hoog voetstuk, bekroond met een boogvormige kapelnis, voorzien van een forse druiplijst en een smeedijzeren afsluiting.


ID: 201010 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat 77 (Halle)
West-oost georiënteerde pastorie van 1876-1877, omsloten door een volledig ommuurde tuin. Dubbelhuis van drie traveëen en twee bouwlagen, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.


ID: 200134 | Bouwkundig element

Kindersanatorium Baronne Lucie Lambert

Kluisbos 41-51 (Halle)
Sanatorium van Buizingen van 1927 en 1936, interbellumarchitectuur met modern bouwprogramma, qua vormgeving horende tot de art deco, naar ontwerp van Henry Lacoste.